Prati nas

Vijesti

Predizborna kampanja

SDP namjerava dignuti starosne mirovine za prosječno 250 eura

Predsjednik SDP-a pozvao je premijera Andreja Plenkovića da kaže datum kada će se održati parlamentarni izbori ocijenivši kako Plenković ‘vrlo vjerojatno’ namješta sebi datum tih izbora.

Objavljeno

|

SDP predlaže povećanje mirovine
Peđa Grbin (scr: Youtube)

SDP je na javnosti predstavio mirovinsku reformu koju namjeravaju provesti, ako osvoje izbore. Cilj je do kraja 2027. godine, odnosno do kraja njihova potencijalnog mandata, prosječnu starosnu mirovinu podići za 250 eura.

Time bi se Hrvatska izjednačila s prosjekom Europske unije i izdvajala bi 13 posto svog BDP-a za mirovinska primanja, dok bi mirovina napokon dosegla iznos veći od 50 posto prosječne plaće, umjesto sadašnjih oko 40 posto – objasnili su na konferenciji za novinare.

“Mi u SDP-u imamo rješenje za to i ono počiva na dva elementa. Prvi, promjena usklađenja umjesto dosadašnjeg. Idemo na to da usklađenje bude sto posto ili inflacije ili porasta plaća, što je povoljnije. I drugo, uvođenje trajnog dodatka kao trajnog povećanja mirovine. S trajnim dodatkom i novim načinom usklađenja možemo osigurati da u četiri godine mirovina sa sadašnjih prosječnih oko 500 dođe na 750 eura, povećati prosječnu mirovinu za 250 eura u četiri godine. To je minimum koji kao društvo kao država moramo osigurati našim umirovljenicima da se njihovo dostojanstvo ne gazi”, kazao je predsjednik stranke Peđa Grbin.

“Trajni dodatak ne bi bio linearan. Brže bi rasle one mirovine koje su manje, a one koje su veće, recimo saborskih zastupnika sporije. Zašto? Jer je to pravedno. I drugo, još važnije od ovog, trajni dodatak uređen zakonom je tu da ostane, a ne da ovisi o političkoj volji ili približavanju nekih izbora.”

“Mirovine nisu uspjele uhvatiti korak s inflacijom koja je u Hrvatskoj od početka 2021. do danas 25 posto, a u dijelu koji čini najveći izdatak za umirovljenike, a to je hrana, osnovne živežne potrebe, inflacija je preko 30 posto”, kaže.

“Da, cijene hrane su prosječno porasle preko 35 posto, a pojedinih proizvoda, recimo kruha 60 posto, krumpira preko 100 posto. To je realnost i zato se moramo koncentrirati na to kako da u vrlo kratkom razdoblju ova mirovina bude veća”, zaključio je Grbin.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.