Prati nas

Vijesti

Peti paket mjera

Energetski dodatak za 720.000 umirovljenika: Koliko će tko dobiti?

Za 720 tisuća umirovljenika osiguran je energetski dodatak na kojega po prvi puta imaju pravo i umirovljenici koji rade uz mirovinu. Potpora je ukupno teška 72 milijuna eura.

Objavljeno

|

Kako zaraditi veliku mirovinu?
foto: martaposemuckel/Pixabay

Premijer Andrej Plenković (HDZ) na redovnoj sjednici Vlade RH predstavio je peti paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu, kojim se žele spriječiti inflatorni pritisci i pomoći najugroženijim građanima u hrvatskom društvu.

Osnovna namjena mu je, kazao je premijer, održati nisku cijenu energije koja će za građane i ustanove ostati ista. Najugroženijim građanima, prvenstveno umirovljenicima, osigurava se jednokratni energetski dodatak.

Za 720 tisuća umirovljenika osiguran je jednokratni dodatak na kojega po prvi puta imaju pravo i oni umirovljenici koji rade uz mirovinu. Potpora je ukupno teška 72 milijuna eura, objasnio je Plenković.

Koliko će tko dobiti?

Umirovljenici koji primaju mirovinu do 300 eura primit će energetski dodatak u iznosu od 160 eura. Umirovljenici s mirovinom od 300,01 eura do 435 eura primit će 120 eura dodatka. Ako primate mirovinu u rasponu od 435,01 eura do 570 eura, primit ćete 80 eura Vladinog dodatka, dok će umirovljenici s mirovinama od 570,01 eura do 700 eura primiti najmanji iznos energetskog dodatka – tek 60 eura.

Kad će se isplatiti energetski dodatak?

Za korisnike obveznog mirovinskog osiguranja isplata će biti najkasnije u listopadu ove godine. Ako se radi o umirovljenicima iz država s kojima Republika Hrvatska ima sklopljeni međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju ili koje primjenjuju uredbe EU, energetski dodatak bi na računima umirovljenika trebao biti najkasnije u prosincu 2023. godine.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.