Prati nas

Vijesti

Pogled iz susjedstva

Počinje borba za svakog umirovljenika; ustaše i partizani više ne prolaze

Dogovaraju se koalicije, daju mnoga obećanja, optužuju politički konkurenti, a građani su sve zabrinutiji zbog lijeve i desne politike, jer im nitko ne jamči kvalitetu života koja im je obećana prije ulaska u Europsku uniju.

Objavljeno

|

U Hrvatskoj je više od 1,2 milijuna umirovljenika. Za koga oni glasaju na izborima?
ilustracija: S. Bura/mj

Predizborna kampanja u Hrvatskoj je počela, iako je do izbora ostalo još najmanje pola godine. Trinaesta mirovina za umirovljenike, paket pomoći za najsiromašnije građane, kontrolirane cijene struje i plina, zamrznute cijene najosnovnijih prehrambenih proizvoda samo su neka od obećanja vladajućeg HDZ-a koji “lovi” treći uzastopni mandat, pišu srbijanske Novosti.

No, loši pokazatelji stanja u državi ne idu u prilog vladajućoj koaliciji, u kojoj je i SDSS, kao krovna politička stranka Srba u Hrvatskoj. Inflacija je među najvišima u svim zemljama Europske unije, a cijene hrane ponovno rastu. Plaće to ne mogu pratiti, a iako su se popele na više od 10.00 eura, građani žive teže nego prethodnih godina.

“Najviše su pogođeni umirovljenici i predlažemo stalni dodatak od 10 posto koji bi svi dobili prve godine ako osvojimo vlast, a sljedeće tri godine još 5 posto uz redovito povećanje mirovina. Tako bi umirovljenici mogli pratiti ovu galopirajuću inflaciju”, kaže Branko Grčić iz oporbenog SDP-a, dok HDZ sprema veliki paket pomoći za pridobijanje umirovljenika koji će očito odlučiti nadolazeće izbore.

13. mirovina: Kako i kada?

Prvi put u Hrvatskoj predlaže se trinaesta mirovina, iako postoje dva prijedloga. Po prvom bi svi umirovljenici dobili isti iznos, a po drugom bi dobili jednu dodatnu mirovinu kakvu inače imaju. Najavljeno povećanje mirovina u rujnu, koje iznosi rekordnih osam posto, neće biti dovoljno da zadovolji umirovljenike koji najavljuju prosvjed pa se sada nastavlja bitka za svakog umirovljenika koji uvijek izlaze na izbore. Novca u proračunu ima, pa oporba smatra da nema problema odmah povećati mirovine za 10 posto i da je potrebna samo politička volja da se to realizira.

Aktualna vlast pred izbore ima zadatak pokušati obuzdati rast cijena, a slijedi i sukob sa stranim bankama koje su rekordno zarađivale na kamatama na kredite, a pritom nisu davale kamate na štednju. Najavljuje se i dodatni porez za banke, ali i za trgovačke lance koji zarađuju više nego ikada. Za nekoliko dana treba odlučiti o cijeni struje koja je do sada bila zamrznuta, a uskoro će se odlučiti i o cijeni plina kojeg ima dovoljno u zalihama prije zime.

Kako poboljšati standard?

Hrvatsku očito čeka burna politička jesen i borba za svakog birača. Dogovaraju se koalicije, daju mnoga obećanja, optužuju politički konkurenti, a građani su sve zabrinutiji zbog lijeve i desne politike, jer im nitko ne jamči kvalitetu života koja im je obećana prije ulaska u Europsku uniju. Predstojeći izbori bit će najbolji pokazatelj stanja u državi, a ideološke teme više neće biti presudne za pobjedu.

Više u Hrvatskoj ne prolaze stare priče o ustašama i partizanima i predizborna bitka se vodi isključivo oko ekonomskih tema. Zbog toga krajnja desnica koja se nije odmakla od nacionalizma nema nikakve šanse i dobiva oko 2 posto podrške birača.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.