Prati nas

Vijesti

Šesti paket

Umirovljenicima još jedan energetski dodatak, cijena struje i dalje subvencionirana

Vlada će idući tjedan posvetiti finalnom brušenju novog paketa mjera pomoći građanima. Iako su najavljivane promjene u odnosu na prethodni, Jutarnji list piše da će intenzitet i oblik pomoći ostati isti.

Objavljeno

|

Novi uvjeti za nacionalnu mirovinu.
foto: PhotoMIX-Companiy/Unsplash

Vladin paket mjera koji će biti donesen idući tjedan trebao bi zadržati istu razinu pomoći građanstvu, ali i svim poduzetnicima bez obzira na veličinu, doznaje neslužbeno Jutarnji list od sugovornika iz Banskih dvora.

Premda je na stolu bilo više opcija, pa i ona kojom bi se subvencije cijena struje za kućanstva, male i srednje poduzetnike zadržale na istoj razini, a velikima bi se ukinula pomoć, zaključak je sa sastanka održanog u Banskim dvorima u utorak da bi mjere trebale ostati iste, uz neke sitne izmjene.

Na radnom su sastanku bili gotovo svi ministri iz čijih se resora donose mjere, a zaključak koji su donijeli treba ipak još potvrditi premijer Andrej Plenković, a onda i stranačka tijela, pa su promjene u zadnji čas uvijek moguće. No, ovo je zadnja verzija, prema kojoj bi subvencije na struju trebale ostati iste još pola godine nakon što 30. rujna isteknu postojeće mjere, s time da je cijena plina ionako regulirana do travnja iduće godine.

Također, umirovljenici, kao i različite druge osjetljive društvene skupine, mogu računati s novim jednokratnim dodatkom kao i za prošlog paketa, a cijena određenih namirnica trebala bi ostati zamrznuta kao i sada. Pitanje poreza ne ekstradobit nije dio ovog paketa, pa iako se o njemu razmišlja, odnosno da se nastavi i za iduće razdoblje, o tome će se odlučivati poslije, piše Jutarnji list.

Koji su bili iznosi dodatka isplaćenog u travnju?

Najviše, 160 eura, tdobili su oni s mirovinom do 260 eura, oni s primanjima između 260,01 i 330 eura dobili su 120 eura, umirovljenici čija su mjesečne mirovine u rasponu od 330,01 do 470 eura dobili su 80 eura, a oni s mirovinama od 470,01 do 610 eura jednokratno su primili 60 eura.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.