Prati nas

Vrt

Georgine

Za iduću sezonu sačuvajte samo najljepše dalije, ovo je način

Prednost sjetve je iznenađujuće šarenilo boja, dok je prednost sadnje iz gomolja upravo to da nema iznenađenja – biljka će bojom biti identična matičnoj biljci.

Objavljeno

|

Kako sačuvati dalije? Kako sačuvati georgine?
ilustracija: S. Bura/mj

Kraj ljeta prava je ekstaza za ljubitelje bujnih i raskošnih dalija ili, kako ih kod nas još zovu, georgina. No prvi mraz je pred vratima i valja donijeti odluku: hoćemo li dalije tretirati kao jednogodišnje biljke ili ćemo izvaditi gomolje i nanovo ih u proljeće posaditi?

Naime, dalije možemo uzgajati i iz sjemena pri čemu će procvasti iste godine, a do jeseni će stvoriti gomolje koje možete pohraniti i posaditi u proljeće. Ili u proljeće, u svakom trgovačkom lancu, osim sjemena, možete kupiti već gotove gomolje.

Prednost sjetve je iznenađujuće šarenilo boja, dok je prednost sadnje iz gomolja upravo to da nema iznenađenja – biljka će bojom biti identična matičnoj biljci. Prevedeno, možete sačuvati svoje omiljene boje i oblike. Osim toga, biljke koje su uzgojene iz gomolja krupnije su od sijanih.

Kako iskopati i pohraniti gomolje?

Označite. Prije prvog mraza proberite jake i zdrave biljke koje želite sačuvati za proljeće i označite ih plastičnim trakama.

Ostavite da dozore. Nakon prvog jakog mraza, ostavite gomolje u tlu tjedan ili dva. Iako čekanje nije nužno, pomoći će da gomolji razvoju površinski zaštitni sloj.

Odrežite. Kako su stabljike šuplje, da spriječite nakupljanje vode u njima, nadzemni dio odrežite tik prije vađenja gomolja iz tla. Stabljiku odrežite na visini od desetak centimetara od tla.

Dalije, Georgine.
ilustracija: S. Bura/mj

Izvadite gomolje. Vodite računa da korjenova bala s gomoljima može biti široka i do 45 centimetara. Zato je pažljivo dignite vilama ili lopatom. Budite posebno pažljivi jer je podzemni dio biljke vrlo krhak, a važno je izbjegavati i ozljede koje su put u truljenje tijekom skladištenja.

Posušite. Ako je moguće, ostavite gomolje da se prirodno osuše dan ili dva. Ali pobrinite se da su zaštićeni od mraza. Gomolji se mogu podijeliti već u ovom trenutku, no taj posao možete ostaviti i za proljeće. Ako ih planirate podijeliti na proljeće, nema potrebe da s njih skidate posušeno tlo. Za diljeljenja gomolja je potrebno određeno znanje i zato ćemo ga obraditi u posebnom prilogu.

Zapakirajte. Gomolje dalija pažljivo stavite u kartonske kutije. Možete ih prethodno zamotati u pakpapir ili ih staviti u papirnate vrećice kako bi ste ih dodatno sačuvali od pretjeranog isušivanja. Neki u kutije dodaju blago vlažan treset ili vermikulit, no to, zaista, nije nužno. Treći ih čuvaju u plastičnim vrećama za smeće koje su lagano otvorene da gomolj može disati, a da ne usahne do sadnje. Sve ovisi o tome kolika je vlaga zraka prostora u kojem ćete držati gomolje.

Gomolji dalije, kako prezimljavaju?
Dobro sačuvani gomolji dalije na proljeće bi trebali izbaciti klice (scr: Youtube)

Pohranite. Važno je da prostor bude negrijan, a opet siguran od smrzavanja. Idealna temperatura je od 4 do 10 Celzijevih stupnjeva.

Provjerite. Tijekom zime povremeno provjeravajte gomolje dalija. Ako su uvjeti skladištenja previše vlažni, mogli biste primijetiti nekoliko gnjecavih gomolja. Uklonite ih i povećajte prozračivanje kako biste smanjili razinu vlage. Ako su gomolji naborani i suhi, poprskajte ih vodom ili dodajte malo vlažnog treseta kako bi se ponovno “napunili” vodom.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.