Prati nas

Povjerljivo

Tiskaj!

‘Hrabrila sam kći i snimala porod. Predivno iskustvo! Rado gledam te snimke’

Fotografiranje tijekom poroda može biti osjetljiva tema i uvijek ovisi o osobnom izboru rodilje. Isto je i s osobama koje ju prate u rađaonicu. Ponekad je to suprug ili partner, a ponekad je to majka. To pak govori da su se stvari promijenile tijekom godina.

Objavljeno

|

Buduća baka ide kćerkin porod.
ilustracija: S. Bura/mj

“Moja kći očekuje svoje prvo dijete za tri mjeseca. To će biti i moje prvo unuče. Pitala me je mogu li biti s njom tijekom poroda. Je li netko drugi imao ovakvo iskustvo? Svaki koristan savjet bio bi vrlo dobrodošao”, napisala je jedna baka na platformi Gransnet. I dobila je pregršt savjeta po kojima se čini da ovakve želje rodilja nisu rijetke.

“Jedini savjet koji mogu dati je da brzo nakon poroda napustite prostor kako bi roditelji mogli biti sami sa svojim djetetom. Pretpostavljam da vaša kćerka ima partnera”, napisala je jedna komentatorica.

“Dva puta sam išla u rađaonicu s drugom kćeri. Nemojte biti iznenađeni ako stvari ne idu prema planu; jednostavno se prilagodite situaciji i kuražite je. Ostanite smireni i ubacite nekoliko bezazlenih šala. Kad sve bude gotovo, preplavit će vas osjećaji”, napisala je iskusna baka.

Treća baka kaže da je bila posebno privilegirana kada ju je kći pozvala da nazočnošću uveliča dolazak na svijet svog prvog unuka. “Ona nije imala partnera pa sam bila korisna i podržavala je. Činilo se da babica smatra da moja kći pretjeruje i bila je sarkastična. Budući da je to bio njen prvi porod, nije znala što može očekivati. Sudeći prema stavu babice, vjerojatno bi prepuštena sama sebi da ja nisam bila uz nju, a moja kći nije razmažena i puna prohtjeva. Bilo je apsolutno divno držati prvog unuka samo nekoliko minuta nakon poroda dok je babica brinula o mojoj kćeri. Kad sam izašla iz bolnice, plakala sam od radosti na parkiralištu.”

Jedna baka je uvažila i zetove osjećaje pa je od njega zatražila zeleno svjetlo da bude u rađaonicu. Kratko je napisala: “Nakon sigurnog dolaska djeteta na svijet, tiho sam napustila rađaonicu. Trebalo im je dosta vremena da primijete da sam otišla. Bila je to ogromna privilegija.”

“Moja kći je bila vrlo sretna što je rodila u Španjolskoj. Cijelo vrijeme se o njoj brinula ista babica. Kći me poticala da fotografiram porod, uključujući i izlazak posteljice. Imam i snimku koji prikazuje kako su nakon poroda mog unuka prvi put položili na majčina prsa. Drago mi je danas vidjeti te fotografije”, komentar je bake s poroda koji nije sjeo baš svima.

“To se nije radilo u vrijeme kad sam ja rađala i iskreno sam sretna zbog toga. Ne mogu zamisliti ništa gore nego da me netko tako fotografira. Naravno, bila bih tu ako bi me kćeri trebale. Srećom, s njima su u rađaonici bili samo njihovi partneri. To je, mislim, posve ispravno. U moje vrijeme muževi i partneri nisu smjeli ući u rađaonicu i drago mi je zbog toga.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.