Prati nas

Vrt

Vrtne tehnike

Bez dijeljenja trajnice propadaju, podijelite ih sada

Trajnice se dijele za zdravlje i obilan cvat, no najbolje vrijeme za ovu operaciju ovisi o vrsti biljke. Ljetne cvjetnice dijelimo u proljeće ili jesen kad je tlo suho. Proljetne cvjetnice, poput perunika, dijelimo ljeti nakon cvatnje za optimalan uspjeh.

Objavljeno

|

Kako razmnožiti vrtno cvijeće?
ilustracija: S. Bura/mj

Podjela trajnica osigurava zdrave i snažne biljke koje će nastaviti izdašno cvjetati iz godine u godinu. Naime, većina trajnica ima koristi od diobe svakih dvije do tri godine jer tako im čuvamo zdravlje i vitalnost. Ako želite povećati broj biljaka dijeljenjem, postupak se može obaviti i češće.

Kada podijeliti trajnice?

Biljke se mogu uspješno dijeliti gotovo u bilo koje doba godine, ako se nakon diobe dobro zalijevaju. Međutim, dioba je najuspješnija kada biljke stagniraju, kada ne rastu aktivno. Dijeljenje izvan optimalnog perioda može dovesti do izostanka cvatnje.

Ljetne cvjetnice dijele se u proljeće (ožujak-svibanj) ili jesen (rujan-studeni) kada je tlo dovoljno suho za rad. U vlažnim jesenima odgodite diobu do proljeća. Proljeće je također bolje vrijeme za biljke koje su nešto osjetljivije.

Mnoge proljetne cvjetnice, poput perunika, najbolje je dijeliti ljeti (lipanj-kolovoz) nakon cvatnje kada proizvode nove korijene i rizome.

Heuchera sp. (foto: Hans/Pixabay

Kako podijeliti trajnice

Nježno podignite biljke pomoću vila koje zabodite u zemlju dovoljno daleko od korjenove bale da je ne oštetite. Protresite višak zemlje kako bi korijen bio dostupniji. Na ovaj način možete podijeliti većinu trajnica.

Neki biljke, poput žubora (Ajuga sp.), proizvode pojedinačne izbojke koje se jednostavno mogu odvojiti i ponovno zasaditi. Manje biljke s vlaknastim korijenima, poput hojhere (Heuchera sp.), hoste (Hosta sp.) i epimedija (Epimedium sp.) mogu se podignuti i nježno razdvojiti. To bi trebalo rezultirati manjim grupama za ponovno sadnju.

Hemerocallis sp. (foto: Claude Laprise/Unsplash)

Veće biljke s vlaknastim korijenima, poput hemerokalisa (Hemerocallis sp.), razdvajaju se pomoću dvoje vila koje se postavljaju u sredinu busena pa se izvrtanjem prema van korjenova bala olabavi i podijeli. Nakon toga može se podijeliti na još nekoliko dijelova. U slučaju trajnica koje imaju zbijene i teško djeljive korijene, možemo koristiti oštar nož ili sjekiru.

Trajnice s drvenastom bazom poput nekih kukurijeka (Heleborus sp.) kao i trajnice s mesnatim korijenima poput kokotca (Delphinium sp.) zahtijevaju rezanje lopatom ili oštrim nožem kako bismo dobili komade s tri do pet zdravih izdanaka.

Nakon diobe

Podijeljene trajnice treba što prije posaditi i dobro zaliti. Mogu se ponovno saditi na istom mjestu, pri čemu treba iskoristiti priliku i na tu poziciju prije sadnje dodati značajnu količinu zrelog komposta koji će obogatiti tlo i poboljšati strukturu tla. Umjesto komposta može se dodati i zreli stajski gnoj ili listinac.

Hosta sp. (foto: Hans Linde/Pixabay)

Kako podijeliti hoste?

Stare i zbijene grmove hosta “dignite” u proljeće ili kasnu jesen. Hoste s tvrdim, vlaknastim korijenima mogu se podijeliti oštrom lopatom ili velikim nožem na način da se bala razreže na dva dijela. Grm se može dijeliti do komada koji sadrže pet ili šest izdanaka.

Sorte s labavim, sočnim korijenima najbolje je nježno odvajati rukama. Sadite podijeljene dijelove na njihovoj izvornoj dubini, s izdancima iznad površine tla.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.