Prati nas

Vijesti

Kao studenti

Cijeli ručak za tri eura? HSU traži otvaranje menzi za umirovljenike

Uz to restoran bi bio prilagođen i invalidnim osobama i onima u kolicima te bi imao i prostor za druženje i odmor uz kavu ili čaj (po pristupačnoj cijeni) nakon ručka.

Objavljeno

|

Restorani za penzionere
ilustracija: S. Bura/mj

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) poručila je danas kako bi uvođenje restorana za umirovljenike bilo rješenje visokih troškova prehrane. U svjetlu nedavnih subvencija vlade Republike Hrvatske za energente (plin i električnu energiju), pitanje visokih troškova prehrane ostaje neriješeno, poručuju iz HSU-a naglasivši kako cijene proizvoda u košarici osnovnih namirnica kontinuirano rastu.

Prijedlog uvođenja restorana za umirovljenike služi kako bi se olakšao financijski teret umirovljenicima i trebao bi funkcionirati prema modelu studentskih restorana. “Ne vidimo razloga da se umirovljenicima, bar onima koji imaju mirovine manje od prosječne, ne subvencionira jedan obrok dnevno, i da im se načelno za 2 do 3 eura ponudi meni”, priopćio je HSU.

Očekuju suradnju Grada Zagreba i ministarstava

Uz to restoran bi bio prilagođen i invalidnim osobama i onima u kolicima te bi imao i prostor za druženje i odmor uz kavu ili čaj (po pristupačnoj cijeni) nakon ručka, čime bi ostvario i dodatnu ulogu socijalizacije i smanjenja otuđenja umirovljenika.

HSU očekuje suradnju Grada Zagreba i nadležnih ministarstava naglasivši kako ovaj pristup može biti primjenjiv i u drugim gradovima s organiziranom prehranom za umirovljenike. Napominju kako bi prehrana morala biti kontrolirana, jer su starije osobe osobito osjetljivije na sastav i kvalitetu hrane.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.