Prati nas

Vijesti

HZMO

Energetski dodatak: Dostavite dokaz o visini inozemne mirovine

Iz HZMO-a naglašavaju kako će jednokratni novčani dodatak korisnicima inozemne mirovine biti isplaćen najkasnije u prosincu ove godine, a o točnom datumu korisnici će biti pravovremeno obaviješteni.

Objavljeno

|

Naknada za branitelje
foto: NFT CAR GIRL/Unsplash

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) pozvao je u srijedu korisnike inozemnih mirovina da putem online obrasca dostave dokaz o visini inozemne mirovine zbog isplate energetskog dodatka (jednokratnog novčanog primanja, JNP).

Korisnici kao dokaz mogu dostaviti potvrdu banke iz koje se vidi neto iznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za rujan 2023. ili izvadak iz bankovnog računa, iz kojeg se vidi neto iznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za rujan 2023. godine.

Kako bi se olakšao proces prijave od srijede na internetskim stranicama HZMO-a dostupan je online obrazac kojim je omogućena dostava dokaza o visini inozemne mirovine. Jedan od navedenih dokaza treba dostaviti HZMO-u do 30. studenoga 2023. 

Osim putem online obrasca dokaz o visini inozemne mirovine može se dostaviti područnoj ustrojstvenoj jedinici Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje prema mjestu prebivališta, poštom ili osobno, s popunjenom Tiskanicom za dostavu podataka o visini inozemne mirovine. Tiskanica je dostupna na internetskim stranicama HZMO-a na ovoj poveznici.

Ako korisnici primaju samo mirovinu iz inozemstva, uz dokaz trebaju dostaviti i broj transakcijskog računa korisnika mirovine otvorenog u banci u Republici Hrvatskoj.

Za ovu skupinu umirovljenika, osim propisanog maksimalniog iznosa mirovine (700 eura), dodatni uvjet za isplatu energetskog odatka je i prebivalište u Republici Hrvatskoj u neprekidnom trajanju od najmanje tri mjeseca neposredno prije donošenja Odluke Vlade RH, kao i da inozemnu mirovinu primaju na transakcijski račun otvoren u poslovnoj banci u Republici Hrvatskoj.

Iz HZMO-a naglašavaju kako će jednokratni novčani dodatak korisnicima inozemne mirovine biti isplaćen najkasnije u prosincu ove godine, a o točnom datumu korisnici će biti pravovremeno obaviješteni.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.