Prati nas

Vijesti

Mirovina

Fortuna: Vlada nije zaboravila umirovljenike! Hrelja: Fali staža! Špika: Nikad gore!

Predizborna kampanja je u tijeku, a posebno će se bitka voditi za glasove umirovljenika. Prosječni umirovljenik u Hrvatskoj ima 72 godine, 31 godinu radnog staža i prosječnu mirovinu od petstotinjak eura, javlja HRT.

Objavljeno

|

Hoće li Vlada povećati mirovine?
Višnja Fortuna, Silvano Hrelja i Milivoj Špika (foto: mv/youtube)

“Današnji umirovljenici imaju život koji nisu zaslužili. Mirovine su male. Koliko god se čini nije dovoljno jer inflacija čini svoje”, naglasila je u programu javnog radija Višnja Fortuna iz Matice umirovljenika.

Dodaje kako se nada da će u daljnjim pregovorima s Vladom uspjeti doći do toga da umirovljenici mogu živjeti dostojanstveno. “Vlada u ovim teškim trenucima nije zaboravila umirovljenike i ranjive skupine, ali to je nedovoljno”, istaknula je.

Silvano Hrelja, nezavisni saborski zastupnik rekao je da su mirovine male, ali još je manji uplaćeni staž i doprinosi. “Ljudi koji su išli u starosnu mirovinu sa 65 godina imaju 558 eura prosječnu mirovinu. Svi koji imaju preko 40 godina staža, imaju prosjek od 813 eura. Tu ima sjajno visokih mirovina, ali i onih najnižih, a najniža mirovina s 40 godina staža je 485 eura”, naglasio je. Samo 180 tisuća umirovljenika ima mirovinu veću od 700 eura, objavio je Hrvatski zavod za statistiku.

“Pozicija umirovljenika, bez obzira jesu li izbori ili ne, je takva da nikada nije bila lošija”, izjavio je Milivoj Špika, platforma Umirovljenici zajedno. Dodaje da od 1.250.000 umirovljenika njih više od pola ima mirovinu ispod linije siromaštva. “Vjerujem da se mnogi trude da bude bolje, no činjenica je da su u zadnjih 25 godina mirovine s ondašnjih 75 posto prosječne plaće pale na otprilike pola”, istaknuo je Šipka koji tvrdi da mirovine svake godine padaju.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.