Prati nas

Vijesti

Za ogrjev

Građani FBiH još uvijek čekaju energetski dodatak. Hoće li stići prije zime?

Za to vrijeme isplata pomoći u Republici Srpskoj započela je 7. rujna i trebala je biti okončana do kraja prošlog mjeseca.

Objavljeno

|

Kad dolazi europska pomoć za kupovinu drva?
ilustracija: S. Bura/mj

Prošlo je osam mjeseci otkako je Europska unija potpisala i dostavila Bosni i Hercegovini sporazum o financiranju paketa energetske podrške vrijedan 70 milijuna eura, u kojem je veći dio predviđen za pomoć građanima BiH u nadvladavanju posljedica energetske krize, ali novac još nije stigao do krajnjih korisnika u Federaciji BiH.

U Ministarstvu rada i socijalne politike već danima ne mogu ponuditi konkretan odgovor kada će isplata konačno početi, piše Avaz, a prenosi Večernji.

Socijalno ugroženi građani u Republike Srpske financijsku pomoć za troškove grijanja, u iznosu od 476,46 KM (245 eura) po kućanstvu, već su dobili. Podsjetimo, od 70 milijuna eura – 50 je usmjereno za pomoć ugroženim kućanstvima, a 20 za unaprjeđenje energetske učinkovitosti. Paket pomoći podijeljen je u omjeru 66 posto za Federaciju BiH (33 milijuna eura), 33 posto za Republiku Srpsku (16,5 milijuna) i 1 posto za Distrikt Brčko BiH (5 milijuna).

Federalni ministar Adnan Delić još u svibnju sastao se s predstavnicima Izaslanstva EU-a kako bi razmotrili najučinkovitiji model realizacije programa podrške kućanstvima. Vlada Federacije BiH, na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, 14. lipnja usvojila je program utroška sredstava u iznosu od 64.534.646 KM namijenjenih za minimalno 109.000 ugroženih kućanstava u ovom entitetu.

Precizirano je da će pomoć dobiti obitelji u kojima ni jedan član ne radi, umirovljenici korisnici zajamčene mirovine, djeca korisnici dječjeg dodatka i djeca samohranih roditelja bez stalnih ili prihoda manjih od minimalne plaće.

U kolovozu je Ministarstvo rada i socijalne politike Federacije BiH potpisalo sporazum o suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) te priopćilo da je to prvi korak k realizaciji programa pomoći Europske unije. Mjesec kasnije ministar Delić izjavljuje da (konačno) ima sve podatke te da ih je “potrebno objediniti i napraviti sustav isplate da oni koji imaju pravo na pomoć nemaju nekih velikih administrativnih procedura”. Dok podaci budu objedinjeni, a sustav napravljen, vjerojatno će pasti i snijeg, a građani kojima je obećana i koji su čekali pomoć za kupnju ogrjeva neće biti u prilici ni kupiti ga.

Za to vrijeme isplata pomoći u Republici Srpskoj započela je 7. rujna i trebala je biti okončana do kraja prošlog mjeseca.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.