Prati nas

Mozaik

Je li odgađanje operacije grijeh?

‘Mi smo dužni prihvaćati život sa zahvalnošću i čuvati ga njemu na čast, a sebi na spasenje. Upravitelji smo, a ne vlasnici života koji nam je Bog povjerio’, stoji u objašnjenju.

Objavljeno

|

Glas Koncila odgovara čitateljici koja se pita je li ispravno odgoditi operaciju iz straha, naglašavajući da strah nije grijeh, ali da je važno razumno čuvati svoje tjelesno zdravlje kao Božji dar te preporučuje potražiti savjet i podršku svećenika u suočavanju s tim strahom i odlukom.
ilustracija: S. Bura/mj

Malo nas je hrabrih kada je riječ o operativnim zahvatima na našim tijelima. Stoga je lako razumjeti da mnogi odgađaju operacije do krajnjih granica. No, koliko je to u skladu s vjerom koju živimo?

“Moram na operaciju koja se smatra ne odveć zahtjevnom i mogu je odgađati godinama. Bližnji mi govore da je izbjegavanje operacije iz straha grijeh, a meni ta odluka da ne idem pod nož donosi mir. Vjernica sam i redovito idem na misu, ispovijed. Što je ispravno učiniti?” pita čitateljica Glasa Koncila.

“Niste nam objasnili jesu li i Vaši bližnji upoznati s činjenicom da operaciju možete odgađati godinama (vjerojatno znate da zbog toga ne ćete imati nikakvih zdravstvenih tegoba), ali strah ne možemo uvrstiti u grijeh. Međutim, kada bi riječ bila – ili ako je riječ – o čuvanju vašega zdravlja, morali biste razmisliti o tome da smo kao Božja stvorenja dužni voditi brigu o svojoj duši, ali i svojem tijelu”, odgovara Glas Koncila.

“U Katekizmu Katoličke crkve piše da su život i tjelesno zdravlje dragocjeni Božji darovi. Treba ih razumno njegovati, obazirući se na potrebe drugih i na opće dobro”, piše Glas i dodaje da se (premda u kontekstu samoubojstva) navodi da je svatko za svoj život odgovoran pred Bogom koji mu ga je darovao.

“Mi smo dužni prihvaćati život sa zahvalnošću i čuvati ga njemu na čast, a sebi na spasenje. Upravitelji smo, a ne vlasnici života koji nam je Bog povjerio. Njime ne raspolažemo. Preporučujemo da savjet kako se riješiti straha uz Božju pomoć i molitvu i kako se konkretno odnositi prema svojim bližnjima u sadašnjoj prilici potražite u razgovoru sa svećenikom od povjerenja”, zaključuje Glas Koncila.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.