Prati nas

Ljubav

Intervenirati ili ne?

Kad je snaha starija od svekrve: Roditelji u dilemi kako se postaviti

Ona mu doslovno može biti majka. Bili smo pristojni, no sina smo kasnije pitali u čemu je stvar. Naljutio se i rekao je da je to njegova stvar s kim će biti u vezi. Kazao nam je da ne guramo nos u njegov život.

Objavljeno

|

Sin se namjerava oženiti starijom ženom, njegova majka ne zna što učiniti i kako reagirati.
ilustracija: S. Bura/mj

Kada je riječ o ljubavnim parovima, razliku u godinama tumačimo dvojako. Ako je muškarac bitno stariji, društvo će dignuti obrvu, no u konačnici će ga potapšati po ramenu i pohvaliti zbog ljubavnog uspjeha. Takozvani “tatice” pa čak i “sponzori” društveno su prihvatljivi.

Sa zrelim ženama situacija je sasma drugačija. Stariju zgodnu ženu mladi muškarci često nazivaju MILF (eng. mother I’d like to fuck – mamica koju bih opalio) i to je granica koju je društvo spremno tolerirati. No ako je riječ o dugotrajnom ljubavnom odnosu, zajednica će ju gledati kao “poludjelu babu” koja je zgrabila mladog dečka i koja će mu uništiti život. Osude će jednako padati i od žena i od muškaraca.

Razloge takvim stavovima možemo tražiti u reproduktivnim razlikama među spolovima i tradicionalnim obrascima koji su se propagirali do 21. stoljeća. Stariji muškarac može lako zasnovati obitelj s mladom ženom, dok starija žena, bez obilne medicinske asistencije, mladiću teško može roditi dijete. No što da učine roditelji kada im sin predstavi buduću snahu s kojom su nekad išli u školu?

Kako da ga prizovem pameti?

“Uvijek sam bila bliska sa sinom, ali sada smo se udaljili. Oni ima 26 godina”, požalila se jedna čitateljica Mirroru. U nastavku pisma piše: “Preselio se u Singapur, ali redovito se čujemo preko Skypea. Prije par tjedana je meni i suprugu rekao da je upoznao nekoga i bili smo presretni. Kazao nam je da je bila udana i da ima sina.”

“Očekivali smo da je starija od njega, no kada smo je vidjeli na Skypeu, rekla nam je da ima 44 godine, a njen sin je samo 4 godine mlađi od našeg sina. Ona mu doslovno može biti majka. Bili smo pristojni, no sina smo kasnije pitali u čemu je stvar. Naljutio se i rekao je da je to njegova stvar s kim će biti u vezi. Kazao nam je da ne guramo nos u njegov život. Nesretna sam i želim sina prizvati pameti, ali strah me je da ću ga samo još više udaljiti. Što da radim?” pita čitateljica.

Dovoljno je star za vlastite odluke i greške

Mirrorova kolumnistica Coleen na ovo je pismo odgovorila u nekoliko rečenica: “Vaš sin je u pravu, prestanite se miješati. On ima 26, a ne 16 godina. Dovoljno je odrastao da si sam odabere djevojku i radi vlastite greške. Možda je ta žena sjajna, stvorena za njega – kakve veze imaju njene godine? Ako ju voli, a vi je kritizirate, samo ćete ga otjerati od sebe.

Ionako je već dovoljno daleko u drugoj zemlji i ako prestane komunicirati s vama putem Skpypea, ne možete mu pokucati na vrata s vlastitim zahtjevima i očekivanjima. Nitko nije vrijedan toga da izgubite sina pa mu, umjesto popovanja, kažite: ‘Malo nas je iznenadila ta razlika u godinama. Ali ako si sretan, a ona je dobra prema tebi, i mi smo sretni.’ Ta razlika u godina će s vremenom biti sve vidljivija, no i drugi parovi su je sretno prevladali. A ako je ne uspiju prevladati, samo mu nemojte govoriti – rekli smo ti!“

Kako biste se vi postavili u ovoj situaciji?

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.