Prati nas

Vrt

Ovo niste znali

Lukovice cvijeća i voće ne idu zajedno, mogli biste ostati bez cvatnje

Još su sedamdesetih godina prošlog stoljeća nizozemski znanstvenici utvrdili kako blizina zrelog voća može posve uništiti lukovice i buduću cvatnju tulipana, amarilisa, zumbula i brojnog drugog cvijeća.

Objavljeno

|

Vrtlari ovih dana obrezuju lišće amarilisa kako bi pripremili lukovice za zimu. Lukovice se čuvaju u prohladnim i tamnim prostorijama bez voća zbog štetnog etilena. Etilen iz voća može uzrokovati deformacije i probleme u rastu lukovica cvjetnica poput tulipana i ljiljana.
ilustracija: S. Bura/mj

Ovih dana brojni će vrtlari porezati lišće amarilisima kako bi jedre i zdrave lukovice pripremili za zimu. Pohranit će ih u prohladne i tamne prostorije u kojima će čekati buđenje i sadnju za ranoproljetnu cvatnju. Neki od njih imaju posebne hladnjake u koje će pohraniti lukovice na idealnu temperaturu.

No iako se radi o poprilično nezahtjevnoj vrsti, na neke stvari valja pripaziti. Čak i ako se radi o hladnjaku ili prostoriji s idealnim uvjetima vlage zraka, temperature i prozračivanja, u istom prostoru s lukovicama ne bi smjelo biti voće. Zapravo, ni lukovice brojnih drugih vrsta poput tulipana, ljiljana, ukrasnih lukova ili zumbula, ne bismo smjeli držati blizu zrelog voća ili povrća.

Naime, brojni plodovi poput jabuka, rajčica, banana, krušaka, dunja, mušmula… otpuštaju hormon zrenja – plin etilen. On pak potiče druge nezrele plodove da požure sa zriobom. Lijep je to i koristan proces kojega koriste mnogi poljoprivrednici za tempiranu zriobu svojih kultura, no vrlo je štetan za lukovičaste biljke pa lukovičaste cvjetnice valja držati što dalje od svakog izvora etilena.

Još su sedamdesetih godina prošlog stoljeća nizozemski znanstvenici (Kamerbeek, De Munk) istražili ovu pojavu, o čemu su izvijestili 1976. godine u publikaciji Scientia Horticulturae. Etilen može izazvati razne promjene u morfologiji i fiziologiji lukovica, utvrdili su.

Kako posaditi amarilis?
Amarilisi (foto: Sandro Bura)

Primjerice, etilen inhibira rast nadzemnih dijelova biljke, ali i korijena, uzrokuje fiziološke poremećaje poput gumoze, odumiranje cvjetnih pupova čiji zametak se nalazi u lukovici, odumiranja pupova te pucanja pupoljaka kod tulipana. Također može potaknuti otpadanje pupoljaka na ljiljanima i odbacivanje listova kod zumbula.

Osim toga, etilen može uzrokovati različite morfološke promjene na tulipanima i drugim vrstama, koje ponekad podsjećaju na one izazvane nepovoljnim temperaturama. Etilen može izazvati i teške poremećaje cvatnje kod lukovičastih irisa.

S obzirom na ovo, važno je da se lukovice amarilisa, kao i sve druge lukovice cvjetnica, drže podalje od voća i povrća koje otpušta etilen. To će im osigurati zdrav rast i bogatu cvatnju, a vi se više nećete pitati zašto vam odjednom “cvijeće ne ide za rukom”. Dobra vijest je da oplemenjivači bilja svakodnevno na tržište izbacuju nove sorte i varijetete koji su otporni na etilen. Ipak, ako ne znate sortne karakteristike sorti koje uzgajate, budite oprezni.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.