Prati nas

Vijesti

Reformisti

‘Mirovine su pale za 20 posto, Plenković podcjenjuje pamet umirovljenika’

‘Dodaci koji se Vladinim mjerama daju kao pomoć umirovljenicima nažalost su podcjenjivanje zdrave pameti umirovljenika i situacije u kojoj danas u Hrvatskoj žive.’

Objavljeno

|

Radimir Čačić o domovima za umirovljenike
Radimir Čačić (scr: N1)

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba koji se obilježava 1. listopada, Reformisti Radimira Čačića zatražili su od Plenkovićeve garniture konkretne mjere za umirovljenike. Kažu, u ovom trenutku u Hrvatskoj egzistencijalno su najugroženiji umirovljenici koji predstavljaju trećinu građana pri čemu žive na granici ili ispod granice siromaštva.

“To se posebno odnosi na umirovljenike Sjevera koji su svoj radni staž odradili u radno intenzivnim industrijama poput tekstilne, obućarske, drvne te zbog stalnih niskih plaća danas imaju najniže mirovine u Hrvatskoj”, navode Reformisti u priopćenju.

Posebno ističu činjenicu da je 2016. godine udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći iznosio 43 posto plaće, a danas on iznosi svega 35 posto plaće, što znači da su mirovine u mandatu Vlade premijera Plenkovića pale 20 posto.

Oglas

“Stvarna poskupljenja hrane su gotovo 20 posto, a režija 12 posto i to uz sve navedeno dodatno snižava standard života umirovljenika. Dodaci koji se Vladinim mjerama daju kao pomoć umirovljenicima nažalost su podcjenjivanje zdrave pameti umirovljenika i situacije u kojoj danas u Hrvatskoj žive”, objavila je Čačićeva stranka.

Zato su Reformisti pred Banske dvore stavili tri zahtjeva: isplatu 13. mirovine, usklađivanje mirovine sa stvarnom stopom inflacije i dizanje prosječne mirovine na 50 posto prosječne plaće.

“Od Vlade očekujemo da barem jednom u ovom mandatu pogleda prema umirovljenicima i poduzme konkretne mjere kako bi se teške životne situacije naših umirovljenika poboljšale”, zaključuju Reformisti.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.