Prati nas

Mozaik

Pretjerivanje ili ne?

Neki savjetuju uplaćivanje 33 uzastopne mise za pokojnika, o čemu je riječ?

U pučkoj pobožnosti vjerojatno se smatra da će pokojnik za kojega se prikazuju te 33 mise uskrsnuti zajedno s Kristom.

Objavljeno

|

Mora li vjernik ići u crkvu?
foto: S. Bura/mj

Nekada ni sami vjernici nisu posve sigurni koje su prakse i rituali nužni za upražnjavane njihove vjere. Jedan je takav vjernik od katoličkog glasila Glas Koncila zatražio savjet oko neobične preporuke koju je dobio nakon smrti bliske osobe.

“Nedavno sam imao smrtni slučaj u bližoj obitelji i jedan od prijatelja bližih Crkvi preporučio mi je uplatu 33 misa za pokojnika koje se služe svaki dan. Obično se u našoj obitelji misa uplaćivala na godišnjicu smrti, a za ovakvu praksu nisam čuo. Možete li mi pomoći i reći o čemu je riječ?”, piše Stjepan, čitatelj Glasa Koncila.

“Više smo puta čuli i čitali, pa i sami u ovoj našoj rubrici pisali o vjerničkoj praksi uplaćivanja 33 misa za pokojnike. Pouzdano možemo reći da crkvena liturgija poznaje ‘gregorijanske mise’ i one se slave 30 dana uzastopno, ali danas u liturgijskim knjigama službeno ne postoji takav naziv”, stoji u odgovoru katoličkog glasila.

“Čini se da je taj fenomen dio pobožnosti iz prošlosti, no onda nam dođu pitanja poput vašega pa vidimo da vjernici još znaju za ‘gregorijanske mise’ koje su ime dobile po papi sv. Grguru Velikom, slavljene su 30 dana uzastopno, i to najčešće – premda ne isključivo – za pokojnike, a oni su dodali još tri, što bi onda moglo asocirati na Isusove 33 godine koje je proživio na ovom svijetu”, nastavlja Glas.

“Tako se onda u pučkoj pobožnosti vjerojatno smatra da će pokojnik za kojega se prikazuju te 33 mise uskrsnuti zajedno s Kristom, ali toj vjerničkoj želji može udovoljiti rijetko koji svećenik, a posebno ne oni koji su u redovitom pastoralu u župama”, zaključuje Glas Koncila.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.