Prati nas

Vrt

Suzdržite se!

Ovih sedam cvatućih grmova ne smijete orezivati u jesen, provjerite zašto

Iako nam se čini da je jesen pravo vrijeme da isučemo pile i vrtlarske škare, pred nekim ukrasnim grmovima valja zastati. Jer, orežemo li ih sada, u proljeće bismo mogli doživjeti razočaranje.

Objavljeno

|

Kako i kada orezivati cvatuće grmlje?
ilustracija: S. Bura/mj

Orezivanje je važna praksa njege grmlja i drveća koja igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja, forme i kondicije biljke. Pravilno orezivanje potiče rast i poboljšava cvatnju, no valja znati kada cvatućem grmu smijemo prići s vrtlarskim škarama.

Naime, brojne vrste popularne u hrvatskim vrtovima cvatu na starom drvu na kojem su već krajem ljeta spremni cvjetni pupovi koji će se razviti i otvoriti iduće godine. Odrežete li te grane, zaboravite na slapove boja i mirisa iduće proljeće i ljeto.

Japanska dunja

foto: Trong Trung Nguyen/Pixabay

Omiljene japanske dunje (Chaenomeles japonica) valja orezivati u proljeće nakon završetka cvjetanja, budući da se cvjetni pupovi formiraju na starom drvu. Orezivanje u proljeće također potiče rast i bolju cvatnju u idućoj godini. Ipak, izbjegavajte prekomjerno orezivanje.

Jorgovan

foto: Ralph/Pixabay

Orezivanje je bitno ako jorgovan (Syringa vulgaris) želite održavati urednim i grmolikim. Naime, pustite li ga da nesmetano raste, mogao bi dosegnuti visinu od nekoliko metara. I ova biljka cvjeta samo na starom drvu pa orezivanje kasno tijekom sezone uklanja i zametnute cvjetne pupove. Jorgovane zato treba orezivati odmah nakon što završe s cvjetanjem, u kasno proljeće ili rano ljeto.

Forzicija

foto: HeungSoon/Pixabay

Slično jorgovanu, grmovi forzicije (Forsythia sp.) su brzorastuće biljke i mogu lako prerasti vrt, ako se ne orezuju svake ili svake druge godine. Pogađate, i ove biljke cvatu samo na starom drvu. Jesenjim rezom uklanjate glavninu cvjetnih pupova pa tu mjeru ostavite za proljeće za vrijeme netom nakon cvatnje. Nikada ne uklanjajte više od trećine grana forzicije odjednom.

Pajasmin

foto: Hans/Pixabay

Pajasmin (Philadelphus coronarius) je poznat po opojno mirisnim cvjetovima i često se uzgaja u seoskim vrtovima Hrvatske gdje se lijepo slaže s forzicijom, viburnumima i jorgovanom. Ovaj cvatući grm je posve bez prohjteva i jedino što trebate je paziti da ga ne orežete na jesen, budući da i on cvate na starom drvu. Umjesto toga, oblikujte ga i prikratite odmah nakon što prođe cvatnja u proljeće ili rano ljeto.

Vajgela

foto: Erika Varga/Pixabay

I vajgele (Weigela sp.) je najbolje orezivati u kasno proljeće nakon što završe s cvjetanjem. Na taj način nećete nenamjerno ukloniti cvjetove za iduću godinu. To je zato što vajgela, kao i ostale vrste koje opisujemo u ovom tekstu, cvate na prošlogodišnjim granama. Nakon pravovremenog orezivanja, biljka će razviti izboje koji će imati vremena sazrjeti i pripremiti cvjetne pupove do zime.

Dojcija

foto: Trong Trung Nguyen/Pixabay

I predivne grmove dojcije (Deutzia sp.) valja orezivati nakon cvatnje, krajem proljeća do sredine ljeta. Kod prekasnog reza neće razviti izboje s cvjetnim pupovima za iduću godinu, a koji u dobroj formi i zreli moraju ući u zimu. Orezivanje se provodi uklanjanjem svih izdanaka koji su cvjetali – povratnim rezom za otprilike trećinu duljine. Drugim riječima, svaki izboj koja je cvjetao, treba biti prikraćen na dvije trećine svoje duljine – odmah nakon cvatnje.

Azaleja i rododendron

foto: RitaE/Pixabay

Azaleje i rododendroni (Rhododendron sp.) pripadaju istoj biljnoj obitelji, što znači da imaju slične zahtjeve kad se govori o orezivanju. Budući da ove biljke cvatu na starom drvu, orezivanje u jesen će ukloniti njihove cvjetne pupoljke i spriječiti biljke da procvjetaju iduće proljeće. Kako biste to izbjegli, orezujte ih isključivo u proljeće ili rano ljeto, ali unutar tri tjedna nakon što završi cvatnja.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.