Prati nas

Vijesti

Baš kao studenti

Umirovljeničke menze: Poznati su prvi detalji, gdje i tko će u njima raditi

U interesu umirovljenika trebalo bi zajedničkim snagama razmotriti najbolja rješenja i već iduće godine otvoriti usluge umirovljeničkog restorana, poručuju iz HSU-a.

Objavljeno

|

Kako se ocjenjuju reakcije na prijedlog Hrvatske stranke umirovljenika o uvođenju umirovljeničkih menzi u većim gradovima? Kako HSU planira financirati umirovljeničke menze i koje su prednosti tog modela prehrane? Kako bi se uspostavile uloge i suradnja između Grada Zagreba, Ministarstva socijalne skrbi i Studentskog centra u projektu umirovljeničkih restorana?
ilustracija: S. Bura/mj

Prijedlog Hrvatske stranke umirovljenika o uvođenju umirovljeničkih menzi u većim hrvatskim gradovima izazvao je dvojake reakcije; dok ga jedni nazivaju poniženjem poniženih, drugi kažu da je riječ o praktičnom rješenju koje bi i sami koristili, ako ne svakodnevno, onda povremeno.

Prvu razradu ovog prijedloga HSU je iznio za Zagreb News pa, između ostalog, doznajemo da je zamišljeno kako bi u takvim restoranima društvene prehrane radili umirovljeni ugostiteljski radnici, čime bi se ostvarila dvostruka korist za umirovljenike. Obroke bi sufinancirala Vlada, što je, smatraju u ovoj donedavno parlamentarnoj stranci stranci, efikasnije od jednokratnih dodataka koji se “potroše u jednom dahu”.

Kako je objasnila članica Predsjedništva HSU-a Biserka Dumnica, po uzoru na studente i njihovu “iksicu”, umirovljenici bi dobili karticu koja je nazvana Zeticom, budući da je Z zadnje slovo abecede. Ovaj model HSU uspoređuje sa saborskim restoranom u kojem po ekonomskoj cijeni topli obrok imaju radnici Sabora i saborski zastupnici. Ili sa tvrtkama koje osiguravaju restoranski topli obrok za svoje radnike.

Kako do niže cijene obroka?

Ovisno o visini subvencije tj. stanju na kartici ili platežnoj moći umirovljenika, moguće bi bilo konzumirati i dva topla obroka dnevno, poručuju iz HSU-a. Osim prehrambene funkcije, restorani bi trebali zadovoljiti i društvene potrebe umirovljenika koji će se nakon ručka moći družiti uz kavu i razgovor.

Dodaju da ovaj restoran nije pučka kuhinja namijenjena socijalno ugroženima i najsiromašnijima, već onima kojima bi bilo ekonomičnije pojesti obrok u restoranu nego kod kuće. Uz to, obroci bi se pripremali prema nutritivnim svojstvima pogodnima starijim osobama, vodila bi se pozornost o porijeklu i kvaliteti.

Niska cijena obroka, kažu, bila bi temeljena i na javnoj nabavi i nadmetanju, što je model po kojem posluje i državna tvrtka koja priprema obroke za Sabor i ministarstva. Ističu da slični restorani postoje i u drugim državama.

Prvi restoran biti će u Zagrebu?

Prvi korak HSU je odradio tijekom razgovora s upraviteljem Studentskog centra (SC) u Zagrebu koji je zainteresiran za projekt i priprema već 20.000 obroka dnevno za studente. Dođe li do realizacije, SC bi izdvojio restoranski prostor za umirovljenike u sklopu svojih postojećih objekata.

“U tom bi slučaju podjelu hrane, naplatu i čišćenje odrađivali umirovljenici, a hranu bi pripremali djelatnici SC-a. Kako je SC pod državnom ingerencijom, projekt bi bio pod nadležnošću resornog Ministarstva socijalne skrbi. Kako će podijeliti uloge Grad Zagreb i Ministarstvo, vidjet ćemo, ali smatramo da ne bi smjelo doći do političkih  konfrontacija i prepucavanja. U interesu umirovljenika trebalo bi zajedničkim snagama razmotriti najbolja rješenja i već iduće godine otvoriti usluge umirovljeničkog restorana”, kazao je za Zagreb News, Domagoj Sivirić, predsjednik zagrebačkog odbora HSU-a.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.