Prati nas

Vrt

Proljetni vitamini

Povrtnjak u listopadu: Što posaditi za proljetnu berbu?

Nakon što s gredica maknemo ljetne kulture, vrijeme je da si osiguramo proljetnu berbu. Vrste koje sadimo pred zimu i kojima ne smetaju niske temperature zovemo ozimim vrstama.

Objavljeno

|

Što posaditi u listopadu? Koje povrće saditi pred zimu?
ilustracija: S. Bura/mj

Iako je sve hladnije, a blizu su i prvi jaki mrazovi, listopad je vrijeme kada imamo još puno posla u vrtu. Osim početka pripreme za iduću sezonu, doći će i dan kada ćemo ukloniti ostatke ljetnih vrsta koje su bujale na vrelini kolovoskog sunca, primjerice, rajčice i paprike.

A valja obaviti sjetvu i sadnju ozimih kultura. Iako je malo toga što možemo posaditi u listopadu, ne znači da se radi o povrću koje je manje važno ili vrijedno. Dapače! Dvije su osnovne ozime povrtne kulture koje će nam osigurati važne proljetne berbe.

Ozima salata

Ako niste pripremili presadnice sjetvom u kolovozu i rujnu, vrijeme je da ih kupite. Svaka biljka treba imati tri do četiri lista i zdrav korijen. Gredicu nanovo prekopajte, ali ne zaboravite dodati zreli stajnjak i mineralno gnojivo. Pri tome, s obzirom da nije nužno forsirati veliki prirast lisne masne, birajte mineralna gnojiva s nižim udjelom dušika. Više dušika ćete biljci osigurati u proljeće.

Luk srebrenac

Okusom blaži od svojeg crvenog rođaka, luk srebrenac je senzacija proljetnih trpeza. Pravo je vrijeme da na ocjeditim gredicama posadite lučice promjera do dva centimetra. Ponavljamo, za dobar prinos srebrenca, važno je ne saditi ga na tla koja preko zime poplavljuju ili zadržavaju vodu.

Prije sadnje tlo prekopajte i u njega dodajte mineralno gnojivo s nižim udjelom dušika, primjerice NPK 7:20:30. U Hrvatskoj je od proljetnih sorti najpopularniji “majski srebrenac” koji sjajno podnosi niske zimske temperature. Kao i svaki srebrenac, nije pogodan za dugo skladištenje i valja ga koristiti kao sezonsko povrće.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.