Prati nas

Vrt

Kućna metoda

Razmnožite ruže reznicama; ovo je najbolji način

Ovo je među hrvatskim vrtlarima amaterima iznimno popularna metoda razmnožavanja ruža. Jednostavna je, jeftina i, kažu, pouzdana.

Objavljeno

|

Kako se pelcaju ruže?
ilustracija: S. Bura/mj

Vaše omiljene ruže možete posve jednostavno razmnožiti reznicama. Dobra strana te metode jest što, za razliku od cijepljenih ruža, biljke uzgojene iz reznica neće iz korijena tjerati “divljake”. Loša strana metode je što će biljka možda imati slabiji korijen u odnosu na cijepljene ruže pa će posljedično biti i manje bujna.

Reznice se mogu uzimati tijekom cijele godine, a mogu biti od starog ili mladog drveta. Reznice mladog drveta brže će razviti korijen, dok su reznice tvrdog drveta sporije u razvoju korijena, ali općenito se smatraju pouzdanijima.

Jesen je sezona tvrdih reznica koje predstavljaju ovogodišnje odrvenjele izboje koji su, uglavnom, cvali. Dakle, nakon cvatnje, odaberite zdrave izboje debljine otprilike kao drvena olovka. Uklonite cvijet i odrežite na duljinu od oko 30 centimetara.

Priprema reznica

Za pripremu reznica uklonite listove i odrežite izboj na otprilike 20 centimetara. Na donjem dijelu reznice ravno prikratite centimetar ispod pupa, a na gornjem dva centimetra koso iznad pupa. Koristite iznimno oštar nož ili skalpel kako bi mjesto reza bilo što urednije. Ako nećete saditi odmah, stavite u polietilensku vrećicu da se ne bi osušile.

Sadnja reznica

Pripremite gredicu za sadnju reznica. Odaberite sunčano mjesto, no ipak zaštićeno od podnevnog jakog sunca. Napravite usku brazdu i u nju postavite uspravno reznice na način da trećina reznice bude iznad površine tla. Razmak između reznica neka bude barem 15 centimetara. Zatvorite brazdu i zalijte. Do iduće jeseni reznice bi trebale razviti korijen koji će biti dovoljno jak za presađivanje na stalno mjesto.

Nad ovako posađenim reznicama možete rastegnuti i plastični tunel koji će ih štititi od studeni, a na proljeće će im pružiti zračnu vlagu nužnu za očuvanje turgora mladih izboja koji će se tek pojaviti te će na taj način spriječiti njihovo povenuće.

Alternativna metoda

Hrvatski vrtlari amateri često koriste ovu metodu razmnožavanja ruža, s tim da plastični tunel zamjenjuju staklenkom koju postave iznad svake reznice. Uvriježeno je mišljenje da takve reznice moraju imati pet oka (popova) pri čemu u tlo idu tri, dok dva ostaju iznad tla.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.