Prati nas

Vijesti

Siromaštvo

Europa i mirovine: U Hrvatskoj, Srbiji i BiH živi europska sirotinja

U praksi, posebno u zemljama regije, prosječna mirovina ne predstavlja pravi prikaz stanja na terenu. Veliki broj starije populacije prima minimalne mirovine, koje su u pravilu znatno niže od prosječne, dok prosjek ‘popravlja’ dosta manji broj onih koji primaju veće mirovine.

Objavljeno

|

Kolika je prosječna mirovina?
ilustracija: mj/mojeverijeme

Francuska je zemlja sa drugom najvećom javnom potrošnjom za mirovine u Europskoj uniji, iza Grčke i Italije. Iako se pod izdvajanja za mirovine uračunavaju i one za invalidsku ili naslijeđena, starosna ipak zauzima najveći postotak, zaključak je analize koju je objavila televizija Una.

Da postotak izdvajanja iz BDP-a ne znači nužno i veće mirovine, pokazuju i brojke o prosječnim mirovinama nekih država. Tako umirovljenik u Norveškoj u prosjeku prima mirovinu od gotovo 1.800 eura, dok država izdvaja oko 10,5 posto BDP-a, a francuski umirovljenik ima više nego dvostruko nižu mirovinu, odnosno 833 eura, a država izdvaja znatno više javnog novca za penzije. Australija, s najmanjim izdvajanjem javnog novca, svojim umirovljenicima u prosjeku isplaćuje više od 1.300 eura.

U svim ovim državama minimalna zakonska granica za odlazak u mirovinu u pravilu je viša od 65 godina i programirano raste. U Njemačkoj, prvom susjedu Francuske, sve su glasniji zahtjevi da se radi i do 70 godine. Starosna granica za odlazak u mirovinu u Njemačkoj se postupno povećava sa 65 na 67 godina, što bi se trebalo dogoditi do 2031. godine.

Slovenija i Hrvatska

Pogled na mirovinske sustave Europe i svijeta, daje uvid koliko su niža primanja umirovljenika u našoj regiji. I dok je u Sloveniji prosječna mirovina od 800 eura konkurentna onim u državama Evropske unije, ostatak Zapadnog Balkana znatno zaostaje.

To se odnosi i na Hrvatsku, članicu EU, gdje je prosječna mirovina duplo manja nego u Sloveniji – 388 eura. Ali u Sloveniji ima umirovljenika koji za 40 godina radnog staža primaju samo 660 eura penzije.

Crno Gora i Srbija

Crnogorski umirovljenici, nakon posljednjih povećanja penzije, u prosjeku primaju 359 eura mjesečno, prenio je RTCG. Podaci Republičkog fonda za mirovinsko i invalidsko osiguranje Srbije pokazuje da je u toj državi prosječna mirovina sada iznosi 323 eura, što također predstavlja značajno povećanje u posljednjih nekoliko godina.

Makedonija i BIH

Ovogodišnjim najavljenim povećanjem mirovina, prosječna mirovina u Sjevernoj Makedoniji iznosi 311 eura. Najniže primanja u regiji imaju penzioneri u Bosni i Hercegovini – u prosjeku primaju 294 eura mjesečno. Mirovine su nešto više u Federaciji BiH nego u Republici Srpskoj.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.