Prati nas

Vijesti

Čist račun

Što iz braka nosite sa sobom, a što od imovine dijelite napola

Ljudi u sretnom braku uglavnom ne razmišljaju o imovini i o tome što kome pripada. No stanje se rapidno mijenja kada brak krene propadati, a razvod postane jedna od opcija.

Objavljeno

|

Razvod i podjela imovine - važne informacije. Što pripada bračnoj stečevini? Saznajte više o zakonima i pravilima.
ilustracija: S. Bura/mj

Razvod braka česta je tema na našim stranicama, a podjela imovine logičan smjer rasprave koja se ispod spomenutih članaka razvija na društvenim mrežama. Uglavnom, naši čitatelji misle kako sve što je stečeno za vrijeme braka valja raspoloviti i podijeliti među bivšim partnerima, no situacija nije tako jednostavna, objašnjavaju pravnici.

Često je puta teško odrediti granicu između bračne stečevine i vlastite imovine pa u slučaju kada se partneri ne mogu dogovoriti o raspodjeli, o tomu odlučuje sud. Odlučite li se za razvod braka, u nastavku slijede stvari koje morate znati.

Može li se u braku imati vlastitu imovinu?

Da, bračni drugovi mogu imati bračnu stečevinu i vlastitu imovinu. Vlastita imovina je regulirana Obiteljskim zakonom kao imovina koju bračni drug ima u trenutku sklapanja braka i koja ostaje njegova vlastita imovina.

Uz to, vlastita imovina je i ona imovina koju je bračni drug tijekom braka stekao nasljeđivanjem ili darovanjem. Primjerice, ako bračni partner naslijedi imovinu vlastitih roditelja, to neće postati bračna stečevina. Uz to, autorsko djelo nije bračna stečevina, već pripada bračnom drugu koji je autor tog djela, ali imovinska korist od njega jest bračna stečevina.

Što je s darovima dobivenim na vjenčanju?

Ako je dar darovan samo jednom bračnom drugu, onda je vlastita imovina u braku.

Što je bračna stečevina?

To je ona vrsta imovine koju su bračni drugovi stekli radom za vrijeme trajanja bračne zajednice ili potječe od te imovine. Primjerice, ako su bračni partneri zajedno kupili nekretninu, ona je njihova bračna stečevina, baš kao i novac koji su zaradili njenim iznajmljivanjem.

Detaljnije; u bračnu stečevinu ulaze plaće i drugi primici po osnovi rada (honorari na temelju ugovora o djelu ili autorski honorari), kao i imovina pribavljena radom bračnih drugova tijekom trajanja bračne zajednice. Imovinu predstavljaju nekretnine i pokretnine, ušteđevina, vrijednosnice, vlasništvo trgovačkih društava i obrta.

Što je sa zgoditkom na igrama za sreću? Dijeli li se on?

Da, u bračnu stečevinu ulaze i prihodi od imovine stečene radom (kamate, dividende, najamnine), ali i prava na temelju ugovornih odnosa (životno osiguranje, mirovinsko osiguranje i sl.), dobici od igara na sreću te imovinska korist od autorskog prava i autorskom pravu srodnih prava.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.