Prati nas

Vijesti

Marčana

Umirovljenik kažnjen s 1.000 eura jer je napustio bolesnog Lakija

Laki je, zahvaljujući naporima volontera, na kraju pronašao svoju obitelj koja će mu pružiti sve što mu je potrebno.

Objavljeno

|

Kazna za napuštanje kućnih ljubimaca. ovom presudom umirovljenik je kažnjen jer je bolesnog psa ostavio u udruzi, nije se raspitivao za njega i nije sudjelovao u troškovima liječenja te ga nije želio izliječenoga preuzeti natrag.
ilustracija: S. Bura/mj

Umirovljenik iz Marčane kaženjen je presudom Općinskog suda u Puli jer je napustio i zanemario svog psa Lakija.

Naime, 2019. godine je u volontersku udrugu Snoopy iz Pule predao psa sa težim zdravstvenim teškoćama (nezaliječena fraktura noge) na daljnju skrb i njegu, iz čega je sud zaključio da je psa kojem su nužni veterinarska skrb i liječenje napustio i zanemario, što predstavlja opasnost po zdravlje psa, javlja Istarski.hr.

Jutarnji pak doznaje da je riječ o kujici za koju vlasnik više nije pitao nakon što ju je ostavio volonterima na skrb. Oni su preuzeli troškove liječenja, u čijem podmirenju osuđeni nije sudjelovao niti je želio dalje brinuti o psu. Zbog toga je kujici kasnije pronađen udomitelj, tako da se nije vratila muškarcu koji ju je ostavio.

Prema presudi, razrezana mu je kazna od 1.000 eura. Sud ističe da je postupio protivno odredbama Zakona o zaštiti životinja, što je po istom zakonu i kažnjivo. Izrečenu kaznu dužan je platiti u roku od tri mjeseca po pravomoćnosti presude, a ukoliko to ne učini u navedenom roku, ta će se novčana kazna naplatiti prisilno.

Istom presudom okrivljenik se oslobađa optužbe da u razdoblju od 26. listopada 2019. do 10. studenog 2019. godine Lakija nije odjavio iz službene evidencije Upisnika pasa koja propisuje da je posjednik dužan odjaviti psa u slučaju svakog gubitka posjeda životinje. Okrivljenik je dužan nadoknaditi i troškove prekršajnog postupka u paušalnom iznosu od 30 eura. 

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.