Prati nas

Vijesti

Umirovljenici zajedno

‘Uvesti 18,5 eura mirovine po godini staža, sve ostalo je nepravda’

Kad bi se to dogodilo tako, osoba koja je prije 15 ili 20 godina otišla u mirovinu, danas bi imala otprilike mirovinu, kao ona osoba, koja danas ide s prosječnom plaćom, a to je negdje oko 750 eura.

Objavljeno

|

Kako mogu povećati mirovinu?
foto: S. Bura/mj

U mandatu ove Vlade prosječna mirovina je porasla za 177 eura. Stav je resornog ministra Marina Piletića koji pojašnjava kako je udio prosječne mirovine u prosječnoj plaći 47 posto. Osim toga dosadašnji paketi mjera kao i oni budući ne zaobilaze hrvatske umirovljenike; bilo da je riječ o energetskom dodatku ili božićnici na koju mogu računati svi umirovljenici, javlja HRT.

Milivoj Špika jedan od koordinatora te umirovljeničke platforme kazao je za HRT da svaka pomoć dobro dođe. “To je samo jedna privremena vatrogasna mjera koja će trajati jedno kratko vrijeme i problem rastućeg siromaštva ostaje i dalje prisutan”, dodao je.

“Ta niska primanja razlog su ovog rastućeg siromaštva i zato sva ova povećanja, svi ovi paketi pomoći ne rješavaju problem. Dakle, tu posebno mislimo na umirovljenike koji su nastradali s obzirom na način izračuna mirovine 1999. godine i sad se tu toliko akumuliralo tih negativnosti da imamo situaciju da osoba koja danas ide u mirovinu s prosječnom plaćom ima gotovo dvostruko veću mirovinu od nekoga koji je pod istim uvjetima otišao u mirovinu s 25 godina staža. Prije 25 godina je imao 20 ili 15 godina, dakle, s istim stažom i istom prosječnom plaćom”, dodao je Špika.

Naglasio je da “Platforma Umirovljenici zajedno” predlažu da se ta nepravda mora ispraviti. “A može se ispraviti samo na jedan način, a to je da se provede novi izračun mirovine za sve umirovljenike uz iste parametre. Dakle, mi predlažemo, da se provede novi izračun mirovina za sve na bazi 55-80 posto prosječne plaće uz ukidanje penalizacije i aktualne vrijednosti mirovine. Rekli smo bili 17 eura prije ovog zadnjeg usklađenja, ali sad je to 18,5 eura”, rekao je Špika.

Kad bi se to dogodilo tako, osoba koja je prije 15 ili 20 godina otišla u mirovinu, danas bi imala otprilike mirovinu, kao ona osoba, koja danas ide s prosječnom plaćom, a to je negdje oko 750 eura. Špika je istaknuo dok se to ne napravi, nema apsolutno ni jedan drugi način kako bi se moglo eliminirati ovo rastuće siromaštvo.

“Broj godina, pomnožiti s 18,5 eura po godini radnog staža i dobit će startni dio. Sve ostale nijanse, kasnije će se rješavati s obzirom na to da nisu svi bili s prosječnom ili ispodprosječnom plaćom”, objasnio je Špika.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.