Prati nas

Zdravlje

Preventiva

Važno je cijepiti se protiv gripe, pogotovo ako ste stariji od 65

Ove godine je naručeno pola milijuna doza, što znači da je manja brojka sugrađana koji su stariji od 65, a trebali bi se cijepiti.

Objavljeno

|

Kako cijepljenje protiv gripe može pomoći u sprečavanju ozbiljnih komplikacija i smrti, i kako se to odnosi na trenutnu situaciju u Hrvatskoj? Koje su najčešće zablude i percepcije koje utječu na nizak odaziv stanovnika Hrvatske na cijepljenje protiv gripe, i kako se mogu promijeniti? Kako se percepcija bolesti, poput gripe i COVID-19, može promijeniti kako bi se potaknulo veće sudjelovanje stanovništva u cijepljenju i zaštitilo javno zdravlje?
Goran Tešović (screenshot: N1)

Goran Tešović iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” istaknuo je u programu HRT-a da je bitno cijepiti se uoči sezone gripe. Napominje kako je kriva percepcija u Hrvatskoj da gripa nije teška bolest te da njeno prebolijevanje stvara imunitet.

“Važno je cijepiti da se teško ne razbolite. Zabluda je da se ne možete razboljeti ako se niste cijepili. Naravno da možete dobiti i prenijeti bolest, ali nećete se razboljeti od teškog oblika bolesti”, rekao je Tešović.

Dodao je kako cijepljenje smanjuje šansu od komplikacija bolesti, dakle smrti, no rekao je kako je unatoč tome još uvijek nizak odaziv stanovnika u Hrvatskoj na cijepljenje.

“Spadamo u države gdje je manji dio populaciju cijepljen. Ove godine je naručeno pola milijuna doza, što znači da je manja brojka sugrađana koji su stariji od 65, a trebali bi se cijepiti. Percepcija Hrvata je da gripa nije teška bolest te da njeno prebolijevanje stvara imunitet, što nije tako”, pojasnio je Tešović.

Tešović je ove godine na čelu Hrvatske koalicije za imunizaciju, u sklopu čega želi promijeniti percepciju o važnosti cijepljenja. “Važno je uvjeriti i manji dio populaciji da je dobro cijepiti se i protiv drugih bolesti”, kaže.

Cijepljenje protiv COVID-a je također u padu. “COVID je postao blaga bolest. Nadam se da se neće pojaviti smrtonosni oblik bolesti kao što je to bilo prve dvije godine”, dodao je.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.