Prati nas

Vijesti

Nekretnine

Cijene grobnica divljaju, u Dalmaciji prelaze i 13.000 eura

‘Komunalno Hvar’ poziva građane da rezerviraju grobna mjesta već tijekom izgradnje. I to s popustima za dugogodišnje stanovnike grada te različitim načinima plaćanja. Ipak, nije li to malo previše novca za posljednje počivalište?

Objavljeno

|

Otkrijte gradnju novog groblja Kruvenica u Hvaru, projekt dugogodišnjeg čekanja građana. "Komunalno Hvar" poziva na rezervaciju grobnih mjesta, a radovi se planiraju dovršiti 2025. godine.
ilustracija: S. Bura/mj

Drniška tvrtka “Kameni zid” još u travnju je počela zemljane radove i široke iskope u sklopu izgradnje novoga gradskoga groblja Kruvenica u Hvaru. Riječ je o kapitalnom projektu ukupne vrijednosti gotovo 4,1 milijun eura, na koji su građani čekali desetljećima, a završetak radova planiran je za početak 2025. godine, uoči lokalnih izbora, piše Slobodna Dalmacija.

Da bi projekt mogao ići dalje potreban je novac, pa je tvrtka “Komunalno Hvar” raspisala javni poziv za dodjelu grobnih mjesta na korištenje i naplatu naknade već tijekom njihove izgradnje. Uprava groblja će od 8. prosinca u svojim uredskim prostorijama u Hvaru, na adresi Ulica Vlade Stošića 7, primati zahtjeve za dodjelu grobnih mjesta na korištenje i naplaćivati naplatu.

Dignuti kredit ili ne?

Uz izgradnju grobnog zida i memorijalnog trga s ulazom i mrtvačnicom, uključujući kompletnu infrastrukturu, građanima se nudi sljedeće: jednostruka grobnica s tri mjesta za pokojnike po cijeni od 10.451 euro, dvostruka grobnica sa šest mjesta za 13.438 eura i grobnica u zidu s dva ukopna mjesta za 6.470 eura. Niša za urnu je najjeftinija, cijena joj iznosi 3.152 eura, ali tu treba znati da u Hrvatskoj postoje samo dva krematorija (Zagreb i Osijek) i da su poprilično udaljeni od otoka Hvara.

Popust domaćima

Popust od 10 posto na spomenute cijene ostvariti samo oni građani koji na teritoriju Grada Hvara imaju prijavljeno prebivalište duže od 10 godina. Ako se naknada za korištenje posljednjeg počivališta na Kruvenici plaća odjednom, dobiva se popust od 20 posto, a za slučajeve kada se plaća u dva obroka, umanjenje cijene iznosi samo 10 posto (50 posto prilikom potpisivanja ugovora, a preostalih 50 posto najkasnije u roku od godinu dana).

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.