Prati nas

Vijesti

Europski novac

Dio umirovljenika u FBiH je diskriminiran kod dodjele energetskog dodatka

Sredstva za ublažavanje negativnih socioekonomskih učinaka energetske krize, koja će se raspodijeliti prema propozicijama javnog poziva čiji rok istječe 10. ovog mjeseca, osigurala je Europska unija.

Objavljeno

|

Standard penzionera u BiH. Najveći dio, oko 65 posto umirovljenika, živi u zoni socijalne potrebe – odnosno zoni siromaštva.
ilustracija: S. Bura/mj

Pravo na pomoć ostvareno u sezoni grijanja 2023./2024. nema kućanstvo u kojem je jedna osoba bila zaposlena u 2022. godini. To znači da osoba koja je uvjete za mirovinu stekla 1. veljače 2022. i od tada prima minimalnu mirovinu ne može dobiti sredstva gotovo dvije godine kasnije. Čak i kućanstvo u kojem jedan član prima razmjernu mirovinu nema pravo na pomoć, bez obzira na iznos mirovine.

“Nema idealnog kriterija, a to se svakako odnosi na dio javnog poziva koji isključuje umirovljenike koji primaju razmjerni dio mirovine iz inozemstva. Razlog navedenom je činjenica da preko 90 posto ove kategorije prima znatno veće iznose razmjerne mirovine iz inozemstva u odnosu na mirovinu iz Federacije BiH. Relativno su rijetki slučajevi gdje je zbroj mirovina manji”, navode iz Delegacije EU u BiH.

Broj umirovljenika koji primaju razmjernu ili najnižu mirovinu u Federaciji BiH znatno je veći od 60 posto, javlja BHRT.

“Preko naših udruga, općinskih i gradskih, prikupljamo podatke za takve ljude koji su otišli u mirovinu, a imaju razmjernu mirovinu, a mirovinu su stekli u drugim državama ili republikama bivše Jugoslavije. Do nove godine bismo trebali imati neke od tih podataka, a onda ćemo ići u izmjene i dopune zakona o PIO-u”, kaže Haso Halilović iz Udruženja umirovljenika FBiH.

Umirovljenike kao jednu od četiri kategorije koje se mogu prijaviti nitko nije konzultirao prilikom izrade pravilnika za javni poziv.

“Sigurno bismo imali bolja rješenja i prijedloge i te neke stvari bi se mogle ispraviti. “Nažalost, nisu nas pitali, nisu pitali za mišljenje i kad god je politika donosila zakone, oni su bili na štetu određene kategorije”, smatra Halilović.

Sredstva za ublažavanje negativnih socioekonomskih učinaka energetske krize, koja će se raspodijeliti prema propozicijama javnog poziva čiji rok istječe 10. ovog mjeseca, osigurala je Europska unija.

“Ovo je prvi put da su vlasti u BiH dobile potporu EU za distribuciju građanima na ovaj način, a to zahtijeva pažljivo planiranje, posebno kada se utvrđuje koja domaćinstva ispunjavaju uvjete za primanje pomoći. Nadležne vlasti u Bosni i Hercegovini u potpunosti su odgovorne da sredstva iz Paketa energetske potpore dospiju u ruke onih kojima su namijenjena”, navode iz Delegacije EU u BiH.

Iz Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini navode da će način na koji BiH upravlja sredstvima iz Paketa energetske potpore biti važan pokazatelj za svaku buduću izravnu potporu institucijama BiH.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.