Prati nas

Zdravlje

Dobre vijesti

Histotripsija – nova nada u liječenju raka, bez kemoterapije i operacija

Najsuvremenija tehnika za bezbolno uklanjanje tumora pomoću ultrazvuka s minimalnim rizikom nuspojava dobila je zeleno svjetlo u SAD-u. Na početku, ova inovativna metoda je odobrena samo za tretiranje raka jetre, no istraživanja su u tijeku kako bi se proširila i na druge vrste malignih tvorbi.

Objavljeno

|

Revolucionarna histotripsija: Kako ultrazvuk razbija tumore jetre. Pročitajte kako ultrazvučni valovi ciljaju mikromjehuriće u tumorima i uništavaju ih, ostavljajući tijelo da se riješi ostataka. Saznajte kako ova inovacija pomaže u liječenju raka jetre.
ilustracija: mj/mojevrijeme

Takozvana histotripsija je postupak kod kojeg se ultrazvučni valovi ciljano usmjeravaju na tumor jetre. To traje samo nekoliko milisekundi, ali je krajnje intenzivno. Cilj su mikromjehurići koji se nalaze u svakom tkivu, pa i u tkivu tumora.

Kada ih pogodi ultrazvučni val, oni se povećavaju. A kada dostignu određeni volumen, pucaju i uništavaju stanice tumora. Nakon toga ostaje  tekuća masa koju imunosni sustav otprema tijekom idućih tjedana, javlja Deutsche Welle.


Liječnici mogu uživo promatrati ponašanje mjehurića koristeći dijagnostički ultrazvuk kakav se primjenjuje kod pregleda trudnica. Primjena histotripsije je još uvijek ograničena samo na rak jetre.

Ovom metodom se ne uništava zdravo tkivo jer je ultrazvuk snažno fokusiran na tumor. Nisu više potrebni operacija, kemoterapija ili zračenje. Poznato je da te metode liječenja jako opterećuju tijelo. Recimo, zračenje djeluje na sve što se nalazi u tijelu na putu do tumora, pa dakle i na zdravo tkivo.

Postupak razvijen u SAD-u

Ovaj je postupak razvijen na američkom Sveučilištu Michigan u okviru kliničke studije #HOPE4LIVER (eng., nada za jetru). Na tamošnjem centru Rogel Cancer Center se od 2021. provode istraživanja na ljudima. To je ugledni centar za liječenje oboljelih od tumora. Na tom međunarodnom projektu surađivala su i dva sveučilišta iz Njemačke: Gradska klinika Braunschweig i Sveučilišna klinika Magdeburg.

Tijekom te studije tretirani su pacijentice i pacijenti s primarnim i metastaziranim tumorima jetre, kod kojih su već bile iscrpljene sve mogućnosti konvencionalne terapije.

Rak jetre je posebno opasan

Rak jetre je jedan od deset vrsta zloćudnih tumora kod kojih su prognoze za liječenje loše i šanse za preživljavanje male. Samo oko 20 posto oboljelih nakon dijagnoze živi još pet godina.

Za pacijentice i pacijente histotripsija ne znači samo da ih se može liječiti bez opterećenja koja predstavljaju zračenje i kemoterapija. Ova nova metoda znači i manje problema s nuspojavama lijekova, a i oporavak je daleko kraći nego nakon operacije. Kako pokazuje studija, liječenje novom metodom je sve u svemu manje naporno za oboljeloga, ali je krajnje učinkovito.

Histotripsija otvara nove mogućnosti

Čini se da je histotripsija učinkovita i kod metastaza. U prvim studijama na štakorima imunosni sustav je uz pomoć histotripsije nakon uništenja 50 do 75 posto tumora jetre mogao ukloniti i ostatak stanica zahvaćenih rakom. Kod više od 80 posto životinja na kojima je testirana ta metoda nije bilo znakova mogućih metastaza.

No histotripsija ne otvara nove mogućnosti samo kod uništavanja tumora. Dvije predkliničke studije provedene prošle godine na glodavcima su pokazale da imunosni sustav među ostalim uči i kako prepoznati stanice raka kao prijetnju i aktivirati prirodni imunosni odgovor na rak.

Histotripsija se još uvijek nalazi u ranom stadiju kliničke primjene. U Njemačkoj je za sada dopuštena samo u okviru znanstvenih studija. No znanstvenici polaze od toga da bi to mogla biti vrlo dobra neinvanzivna metoda liječenja oboljelih od raka jetre.

A nadaju se i da će se histotripsija razviti u terapiju koja će se moći primjenjivati kod svih tumora u cijelom tijelu, a ne samo na jetri pa polaze od toga da će se tako ubuduće liječiti i rak bubrega ili prostate.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP