Prati nas

Vijesti

Južno bojište

‘Hoće li invalidnine HVO-a plaćati siromašni umirovljenici i branitelji?’

Pripadnici HVO-a već sada su sa penzijama po posebnim propisima na državnom proračunu Republike Hrvatske; njih 6.722 ih prima prosječnu mirovinu od 592,68 eura, što je svakako više od hrvatske prosječne mirovine.

Objavljeno

|

Ustavni sud Hrvatske odobrio je 190 zahtjeva bivših članova HVO-a za status ratnih vojnih invalida, iako nisu ratovali u Hrvatskoj. Potpise na potvrdama stavio je general Rojs. Ako se status prizna, Hrvatska bi morala isplatiti milijune eura. Pitanje je hoće li sporne 'invalidnine' plaćati siromašni umirovljenici i branitelji. Rješenje leži u odluci između Ustavnog i Visokog upravnog suda.
scr: Youtube

Ustavni sud Hrvatske u prvih deset mjeseci ove godine usvojio je 190 tužbi nekadašnjih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji žele status hrvatski ratnih vojnih invalida (HRVI). Sve potvrde o “invaliditetu” su ukrašene potpisom generala Ljube Ćesića Rojsa, koji time jamči kako su svi ti pripadnici HVO-a, kako i stotine drugih koji čekaju u redu za podnošenje istih zahtjeva, ranjeni istih dana na “južnom bojištu”, piše predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna A. Petrović za Glas umirovljenika.

Svi oni, dakle, traže priznanje statusa hrvatskih ratnih vojnih invalida tvrdeći da su stradali u obrani suvereniteta RH iako nikada nisu ratovali na području Hrvatske, a pritom traže i sva prava koja im time pripadaju. Upravni sud RH je njihove zahtjeve prethodno, posve opravdano, odbio, a i sam je Rojs javno izjavljivao kako su mu to naredili Tuđman i Šušak, valjda da nagrade Hrvate iz BIH.

I što sada? Već sada se licitira milijunima eura koje bi Hrvatska, ukoliko upravni sudovi priznaju traženi status HRVI-ja bivšim pripadnicima HVO-a, morala isplatiti na ime zaostalih mirovina, invalidnina, kao i na stambeno zbrinjavanje itd. No, ima i naznaka kako se takva političko-kriminalna priča može vratiti tamo gdje i spada – u DORH, koji će na saslušanje pozvati i samog generala Ljubu Ćesića Rojsa, ali i povesti istragu kako su povjerljivi dokumenti “iscurili” iz Ministarstva obrane te postoje li sumnje na otuđivanje službene dokumentacije.

Pripadnici HVO-a već sada su sa penzijama po posebnim propisima na državnom proračunu Republike Hrvatske; njih 6.722 ih prima prosječnu mirovinu od 592,68 eura, što je svakako više od hrvatske prosječne mirovine, ali i od mirovine stvarnih hrvatskih branitelja ostvarene prema ZOMO – njih 58.589 s prosječnom mirovinom od samo 503,63 eura.

K tome, ovi iz HVO imaju samo 6 godina i 6 mjeseci radnog staža, dok prosječni hrvatski branitelj ima čak 30 godina i tri mjeseca staža. Naravno, ima i 71.299 hrvatskih branitelja ratnih invalida s prosječnih 1.046,18 eura mirovine, ali i s 18 godina i 8 mjeseci radnog staža. No, HVO-ovci su u visokom startu na najviše braniteljske mirovine i lažne invalidnine, piše Glas umirovljenika.

Tko će pobijediti u ovoj priči: Ustavni sud ili Visoki upravni sud koji je prije skoro nekoliko godina donio jasnu odluku da vojnici HVO-a koji su ratovali u Bosni i Hercegovini imaju pravo na mirovine iz hrvatskog proračuna, ali ne i na naknadu za ratni invaliditet. No, Rojs je potpisao “invalidnine”. Hoće li ih plaćati siromašni hrvatski umirovljenici i branitelji?

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.