Prati nas

Vijesti

Andrej Grubišić

‘II. mirovinski stup odmaknuti od politike, više ulagati u privatne sheme’

Grubišić tvrdi da treba povećati ulaganja u privatne mirovinske sheme, a privatne mirovinske fondove treba izložiti dodatnoj konkurenciji.

Objavljeno

|

Ekonom Andrej Grubišić kritizira mirovinsku reformu, zagovarajući veće ulaganje u privatne sheme, udaljenost od državne kontrole te internacionalizaciju portfolia radi smanjenja rizika. Također potiče na veću konkurenciju privatnih mirovinskih fondova i izbjegavanje političkog utjecaja u sustavu.
Andrej grubišić (scr: N1)

Ekonomski analitičar Andrej Grubišić za N1 je komentirao mirovinsku reformu kritizirajući većinu postojećih prijedloga i naglašavajući potrebu većeg izdvajanja u privatne sheme.

“Što se tiče izdvajanja pet posto imovine mirovinskih fondova (u alternativni mirovinski fond, op.mv) za čiji povrat će garantirati država, problematičan je jer izmjene moraju ići u smjeru udaljavanja od države i manje ovisnosti o državi”, kazao je Grubišić.

“Mi smo za to da se ulaganja internacionaliziraju bez ičije garancije jer nije pošteno prema onima koji nisu članovi obaveznog mirovinskog fonda, a participiraju u porezima. Drugo, uz najveću benevolentnost nitko nema dovoljno znanja i iskustva da procjeni je li ulaganje dobro ili nije. Što ako je loše? Regulativu treba liberalizirati i nikome se ne bi trebalo izlagati više od 10 posto”, navodi.

Govoreći o alternativnom državnom fondu koji država namjerava osnovati, istaknuo je dobre i loše strane: “Ne možemo pobjeći od činjenice da će država regulirati rad tih fondova i to nije loše. Loše je da rezultati ovise o tome što kaže država. Ovo je dodatna politizacija drugog mirovinskog stupa. Želimo odmicanje od politike, a ovo što se predlaže mislim da je približavanje politici.”

Također napominje da treba povećati ulaganja u privatne mirovinske sheme, a privatne mirovinske fondove treba izložiti dodatnoj konkurenciji. “Portfelj obveznih mirovinskih fondova javno je dostupan, Hanfa ga svaki mjesec objavljuje. Baš zato se može zaključiti da je problematičan jer je većina novca uložena u državne obveznice. Jako smo izloženi hrvatskom tržištu generalno, a imamo puno novaca i treba se internacionalizirati. Ne treba stavljati puno jaja u istu košaru”, naglasio je Grubišić.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.