Prati nas

Stil i ljepota

Iz prve ruke

Najboljih 13 savjeta za novu frizuru i ljepšu kosu u ozbiljnim godinama

Kvaliteta kose s godinama se mijenja. Javljaju se sijede, vlasi gube sjaj, postaju grublje i neposlušnije, te se polako prorjeđujju. Mnoge se žene nakon 60-te godine života žale da se njihova kruna, koju su cijeli život ponosno nosile, više ne može pohvaliti starom slavom koja ih je činila ponosnima. Zato donosimo savjete poznatih frizera o tome kako u zrelim godinama izabrati najbolju frizuru i kako njegovati kosu.  

Objavljeno

|

Frizerka Laura Yochum i vlasnik salona Jim Roberts dijele 13 savjeta za njegu kose žena u zreloj dobi. Preporučuju svjetlije tonove boje, suptilne promjene, prijelaz u sijedu kosu te eksperimentiranje s duljinom i stilom. Savjetuju prilagodbu proizvoda i tehnika šišanja te naglašavaju važnost konzultacija s frizerom
ilustracija: S. Bura/mj

Frizerku i edukatorica Laura Yochum, koja radi za kozmetičku kuću Wella Professionals te vlasnik salona iz Virginije, Jim Roberts, za SixtyAndMe otkrivaju 13 savjeta za njegu i oblikovanje kose žena u zreloj dobi.  

Žene u šezdesetim i sedamdesetim godinama života najbrojnije su klijentice frizera Jima Robertsa koji je doista postao pravi stručnjak za održavanje lijepe kose žena ovih dobnih skupina. Ovaj frizer posebno ističe da cijeni to što se zrele žene pojavljuju na vrijeme, daju napojnicu i preporučuju ga prijateljicama.

“Žene u zreloj dobi nisu lovci na trendove. Žele prigrliti ono s čim raspolažu, a to s godinama iziskuje izvjesnu promjenu navika oko njege kose, kao i samu frizuru”, kaže ovaj frizer koji im sam predlaže promjene kad uvidi da bi im koristile.

1. Promijenite boju kose u svjetliju  

Mnoge žene nekoliko desetljeća ne promijene formulu boje za kosu. No, ton kože, kako starimo, postaje svjetliji pa ako se odvažite i na svjetliji i topliji ton kose, izbjeći ćete preveliki kontrast i vizualno “omekšati” ten. “Topli tonovi reflektiraju svjetlost – zamislite sunčevu svjetlost na jezeru. Tako će i vaša svijetla i topla nota u boji kose, činiti da kosa sjaji”, kaže Laura.

Vaš frizer može dodati samo mrvicu zlatne boje kako bi ona reflektirala svjetlost i kosu učinila sjajnijom, manje pepeljastom i njegovanijom. Svjetliji tonovi također osiguravaju bolje prekrivanje sijedih, a k tome se i izrast prije vidi na tamnoj kosi, nago na svijetloj. “Moje klijentice s tamnijom kosom dolaze mi svaka dva do tri tjedna”, rekao je Jim i našalio se: “Mogle bi podići šator u salonu!”

2. Promijenite boju u manje napadnu 

Dramatična boja kose, poput vatreno crvene, može izgledati neatraktivno. “Pogledajte svoje fotografije da vidite laska li vam još uvijek ta žarko crvena”, kaže Laura. “Vaš frizer može dodati neutralne nijanse u vašu formulu, kako bi smanjio žarkost.”

No, ne morate se posve odreći tople crvene nijanse.  “Ako dobro nosite plavu kosu, najvjerojatnije možete nositi i crvenu, ali u šezdesetima neka to ne bude u spektru prema ljubičastoj nijansi. Vaš ton kože više će podržavati bakreniju nijansu, koja također može istaknuti i boju vaših očiju.”

3. Unesite promjenu kod stavljanja pramenova

Jim predlaže da zamolite svog frizera da vam stavlja manje naglašene pramenove, a željenu dimenziju neka am pruži s prigušenim tonovima svjetlije, umjesto tonovima koji se jako ističu. 

4. Promijenite boju – u sivu 

Bojanja kose je iscrpljujuća obaveza. Mnoge se žene u trećoj dobi odluči za prelazak na njegovanu sijedu boju. To se ne postiže u samo jednom posjetu. Laura objašnjava da će za potpuni prijelaz u sijedu, posebno za vrhove kose na kojima se boja nakupljala nekoliko godina, biti potrebno četiri do čak šest posjeta, svakih tri do pet tjedana. To je otprilike šestomjesečni proces.

“Hodat ćete uokolo s dvobojnom kosom”, kaže ona. “Očuvanje zdravlja i ujednačavanje vaše kose bit će najvažniji dio ovog procesa. Vaš stilist će upotrijebiti reduktor boje kako bi pripremio kosu za novu boju, a zatim nanijeti privremeni sjaj ili tonik za prijelaz, te masku.” Možete nastaviti s njegom kose jer, kako kaže Jim, “rijetke su glave koje prirodno imaju svjetlucavu, lijepu sijedu kosu”.

5. Promijenite duljinu kose 

Iako ne postoji dobna granica za dugu kosu, stil je ponekad više navika nego promišljen izbor”, kaže Jim dodajući da nekad pita klijentice jesu li imale kraću frizuru. “Ponekad će žena reći da je imala kratku kosu kad je imala 12 godina i da je izgledala užasno. E pa, vrijeme je da pokušate ponovo!”

Naposljetku, ne samo da su se promijenili proizvodi i stilovi šišanja, nego su se vaše lice, kosa i samopouzdanje poprilično razvili od one frizure koju ste nosili s 12 godina. “Žene s dužom kosom često je skupe u rep ili punđu”, nadovezuje se Laura. “U tom trenutku, mnoge od njih pomisle da bi ju mogle i skratiti. Žene zavole kraću kosu jer ju je lakše njegovati, pogotovo ako je kosa postala gruba i neposlušna.”

6. Promijenite prag tolerancije na kovrče 

Nekim je ženama tekstura kose s godinama donijela najveću promjenu. Ako primijetite više kovrča u kosi, možda ste umorni od borbe s njima. “Iznenađen sam koliko žena u ovoj dobnoj skupini nikad nije koristilo nastavak za fen odnosno difuzor”, kaže Jim.

“Pričvršćivanjem difuzora na sušilo za kosu osušit ćete kosu i pritom ukrotiti kovrče bolje nego da se fenirate bez njega. Uz to će vam kasnije trebati i proizvod za oblikovanje kovrča”, naglašava. 

7. Obratite pozornost na gustoću kose 

S godinama također možete primijetiti da vam se kosa prorijedila. Za to može postojati više razloga, od lijekova koje uzimate do godina tretiranja kose svim i svačim.  “Alati i tehnike šišanja dramatično su se promijenili i mogu pomoći da kosa vizualno izgleda bujnije”, kaže on. “Ne dopustite da loša iskustva stvore prepreke za novine. Ako vaš stilist poznaje moderne tehnike, možete vjerovati da ćete dobiti dobru frizuru s teksturiranim slojevima koji daju volumen.”

8. Promijenite proizvode za njegu kose

Koristite šampone za volumen i prikladna sredstva za oblikovanje. Vaša kosa pomoću dobrih preparata može izgledati bujnije nego što jest.

9. Promijenite zaštitne proizvode

Prije upotrebe bilo kojeg vrućeg pomagala za kosu, trebali biste nanijeti proizvod za zaštitu od topline. I odaberite temperaturu srednjeg raspona. “Nemojte peglu za kosu zagrijati baš na 400 stupnjeva”, upozorava Laura. “To vam može polomiti kosu.”

Frizer vam također može preporučiti masku za duboku regeneraciju koju ćete koristiti jednom tjedno i, ako bojite kosu, šampon i regenerator za zaštitu boje. “Boju na kosi ljeti također štitite nošenjem šešira, izbjegavanjem sunca i rjeđim pranjem kose”, savjetuje Laura.

10. Promijenite svoj izgled dramatično – ili suptilno

Promjena stila je uzbudljiva kada prolazite kroz neku životnu promjenu. Ne mislimo pritom da povod mora biti oplakivanje ​​smrti bliske osobe ili razvod – to može biti odlazak u mirovinu, preseljenje, veliko putovanje ili kad postanete baka.

“Recite svom frizeru da ste spremni za nešto novo!” nagovara Laura. “To je najbolja stvar koju frizer može čuti. Lako je izvući fotografije glumica koje nose različite stilove kako biste dobili ideje.” Laura također ističe da smo skloni iskoristiti kosu kako bismo sakrili bore. “Šiške mogu biti prijatelj ako vam je neugodno zbog bora na čelu”, kaže ona.

11. Napravite novi proračun 

U ovoj fazi života možda ćete imati manje novca za trošenje, mirovine su ipak daleko manje od plaća. Jim kaže da su mnogi frizeri otvoreni za pronalaženje načina za vaše smanjenje troškova. Na primjer, ako vaš frizer naplaćuje po satu, može nanijeti korekciju boje sprijeda i pustiti da se primi, dok započinje šišanje. Ovo vam štedi vrijeme i novac. Umjesto podrezivanja svaki put kad bojite kosu, podrežite kosu samo svaki drugi put.

Ako se pak primjerice obvežete da ćete dolaziti dovoljno često da pokrijete sijede, vaš frizer može pristati na popust za češće dolaske. U velikom salonu, koji ima više cjenovnih kategorija, možete se prebaciti na manje iskusnog – i jeftinijeg – frizera. Ili jednostavno promijenite salon i potražite neki jeftiniji. 

12. Promijenite uslugu 

Možda ćete u frizeraj moći dolaziti rjeđe nego kad ste bili mlađi, što je dobro za vaš novčanik, ali s druge strane može vam se učiniti kao gubitak lijepog iskustva. Stoga, ako vam nedostaje atmosfera salona, ​​Laura preporučuje da rezervirate vrijeme samo za šamponiranje i feniranje.  

“Ili pokušajte s mikrodermoabrazijom vlasišta!” predlaže ona. “To će pomoći zdravlju vaše kose i vlasišta, a uz to će vam pružiti opuštajuće iskustvo boravka u salonu.”

Ako treba, promijenite frizera 

Jim kaže da žene poslije šezdesete mijenjaju frizere ako im salon ili ne pruža željenu uslugu ili im frizer ne ponudi nove ideje za novi stil. 

“Ma koliko dugo odlazili kod istog frizera, svaki posjet treba započeti konzultacijom, a ne samo pretpostavkom da želite isti izgled kao prošli put. Vaš bi stilist o vama trebao razmišljati čim uđete u salon”, kaže Laura. Ona predlaže i da taj dan nosite trendi odjeću ili jarko crveni ruž za usne kako biste pokazali da ste otvoreni za nove eksperimente. 

Naposljetku, salon bi vam trebao biti malo utočište – mjesto gdje volite ići. “Čak i ako za jednog posjeta samo odrežete centimetar kose, vaš stilist može stvoriti uzbuđenje od trenutka kad sjednete na stolicu dok ne izađete i već se poveselite sljedećem dolasku”, kaže Jim. “Niti jednog klijenta ne treba uzimati zdravo za gotovo. Generacija bejbibumera još uvijek su kruh i maslac u frizerskom salonu, i treba je cijeniti.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.