Prati nas

Vijesti

Izbori 2024

SDP nudi spas umirovljenicima: Ovo je njihova računica za vas

SDP će podići sve mirovine, najmanje mirovine najviše, dok je planirano manje za mirovine bivših saborskih zastupnika i ostalih građana u najvišem rangu mirovina, zaključila je Krpan.

Objavljeno

|

renutno Hrvatska na mirovine izdvaja 11 posto BDP-a, a predloženim povećanjem bi se došlo do 12,5 posto, što je i dalje ispod prosjeka EU-a koji iznosi 13 posto.
Sandra Krpan (scr: Youtube/SDP)

Potpredsjednica Županijske organizacije SDP-a PGŽ-a Sandra Krpan i stručna suradnica Županijske organizacije SDP-a PGŽ-a Mirela Smojver ocijenile su da umirovljenici u Hrvatskoj žive na rubu siromaštva i da je jedan od prioriteta njihove stranke mirovinska reforma kojom će se omogućiti prosječna mirovina od 750 eura mjesečno, javlja Novi list.

“Mirovinska reforma je jedna od najvažnijih reformi. Umirovljenici su najpošteniji ljudi u Hrvatskoj koji plaćaju sve režije na vrijeme, iako im je svaki mjesec novi izazov kada je riječ o preživljavanju”, tvrdi Krpan.

“Prema standardu kupovne moći četvrta smo najlošija zemlja u Europskoj uniji, a u riziku siromaštva u Hrvatskoj je gotovo 33 posto osoba starijih od 65 godina”, upozorila je Krpan dodavši da je rješenje povećanje prosječne mirovine na 750 eura.

“To je nominalno povećanje od 50 posto jer trenutno prosječna mirovina iznosi oko 500 eura. Povećanje mirovina i dostojanstven život umirovljenika i svih građana bit će jedan od glavnih prioriteta SDP-ove vlade”, izjavila je Krpan.

“Mehanika provedbe sastoji se od usklađenja gdje se uvažava povoljniji faktor između rasta bruto plaća i rasta cijena, te trajnog povećanja na način da se 10 posto povećanja osigura u prvoj godini mandata, a onda po pet posto svake godine do kraja mandata”, objasnila je Mirela Smojver.

Tako bi na kraju mandata prosječna mirovina iznosila 750 eura. U isto vrijeme HDZ je umirovljenicima obećavao dizati mirovinu prema 60 posto iznosa plaće, a u sedam godina na vlasti mirovine su srušene s 43,1 posto na 41,6 posto plaće.

Trenutno Hrvatska na mirovine izdvaja 11 posto BDP-a, a predloženim povećanjem bi se došlo do 12,5 posto, što je i dalje ispod prosjeka EU-a koji iznosi 13 posto, pojasnila je Smojver, dodavši da je dovoljno prošetati Opatijom i vidjeti kako europski umirovljenici uživaju, dok oni hrvatski jedva preživljavaju mjesec.

“SDP će podići sve mirovine, najmanje mirovine najviše, dok je planirano manje za mirovine bivših saborskih zastupnika i ostalih građana u najvišem rangu mirovina”, zaključila je Krpan.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.