Prati nas

Vijesti

HSU

Svim umirovljenicima omogućiti besplatan javni prijevoz, u selu i gradu

Umirovljenici diljem Hrvatske suočavaju se s raznolikim pristupom javnom prijevozu. Dok ih dio uživa u besplatnim ili subvencioniranim uslugama, drugi ih skupo plaćaju ili su im potpuno nedostupne.

Objavljeno

|

Besplatan javni prijevoz za sve umirovljenike.
ilustracija: S. Bura/mj

Dio umirovljenika u Hrvatskoj ima besplatan javni prijevoz, dio subvencioniran, a dio ga uopće nema te je vrijeme da se to regulira. Izrečeno je to na konferenciji Hrvatske stranke umirovljenika, prenosi HRT.

“Mobilnost i pokretljivost osoba vrlo je važna u kvaliteti života starijih i nemoćnih osoba i invalida. Zbog toga postoje brojne aktivnosti jednokratnog karaktera kojima se nastoji povećati pokretljivost starijim osobama prvenstveno tako da im se osigura besplatan prijevoz kako bi zadovoljili svoje životne potrebe”, ističu iz HSU-a.

Najteže je, kažu, onima koji žive u ruralnim sredinama, a nemaju osiguran javni prijevoz. U stranci se stoga zalažu za to da se što prije svim umirovljenicima omogući besplatan javni prijevoz, bez obzira na mjesto stanovanja i visinu mirovine.

“Možemo istaknuti brojne uspjehe u županijama i gradovima poput Međimurske županije u kojoj je za umirovljenike besplatan prijevoz, Koprivničko-križevačke županije gdje umirovljenici na svih 79 linija javnog prijevoza ostvaruju popust od 80 posto ili Biograda na Moru gdje postoji posebno vozilo za prijevoz starijih osoba sukladno njihovim opravdanim zahtjevima. Umirovljenici iz Vukovarsko-srijemske županije od kraja siječnja 2024. godine imat će besplatan prijevoz željeznicom na prostoru cijele države”, ističu iz HSU-a.

Istovremeno središnja tijela stranke pokušavaju na državnoj razini učiniti pomake po tom pitanju i u kontaktu s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture pokušavaju izmijeniti Odluku o iznosima sufinanciranja, mjerilima i kriterijima za sufinanciranje javne usluge u cestovnom prijevozu putnika.

“Mi se zapravo zalažem da se jedinstveno riješi na području cijele Hrvatske prijevoz za sve umirovljenike , a kada su u pitanju ruralna područja da to županije, općine i gradovi dodatno riješe na svom prostoru. To bi trebalo jedinstveno riješiti jer ovako se postavlja pitanje jesu li svi umirovljenici ravnopravni pošto su neki u prilici da dobiju, neki nisu, kazao je Veselko Gabričević“, predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.