Prati nas

Vijesti

Novosti

Porez na mirovinu: Od Nove godine idu nova pravila

Umirovljenicima se podiže iznos osobnog odbitka kao i prag za plaćanje niže, odnosno više stope poreza na dohodak. Kako se ukida prirez, i dio umirovljenika plaćat će porez na dohodak po višoj stopi.

Objavljeno

|

Tko će plaćati porez na mirovine?
ilustracija: Ru Dur/Unsplash

Mirovine niže od osobnog odbitka oslobođene su plaćanja poreza na dohodak. Trenutno osobni odbitak iznosi 530,90 eura (4.000 kuna), što znači da svi umirovljenici koji primaju mirovinu nižu od tog iznosa nisu obveznici plaćanja poreza na dohodak.

Od iduće godine osobni odbitak raste na 560 eura. Za sve obveznike poreza na dohodak od siječnja 2024. godine podiže se iznos osobnog odbitka pa tako i za umirovljenike, piše Faktograf. Kada je umirovljenik obveznik plaćanja poreza na dohodak (i prireza do kraja ove godine), obveznik obustave i uplate tih davanja je isplatitelj mirovine, odnosno Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.


Porez na dohodak umirovljenicima se obračunava na iznos mirovine čiji je dio i dodatak na mirovinu, umanjen za osobni odbitak. Mjesečni osobni odbitak umirovljenika od iduće godine je 560 eura, a on se može uvećati primjerice u slučaju kada porezni obveznik ima uzdržavane članove obitelji, ima invaliditet ili uzdržavani članovi imaju invaliditet.

Porez na dohodak ne plaća se u slučaju obiteljskih mirovina koje se isplaćuju djeci nakon smrti roditelja. No, umirovljenici ne plaćaju porez na dohodak u punoj stopi od 20, odnosno 30 posto, već se porez na dohodak od nesamostalnog rada plaća umanjen za 50 posto na obračunati iznos porezne obveze.

Umirovljeničke udruge tražile povećanje osobnog odbitka

Dakle, i umirovljenicima se podiže iznos osobnog odbitka kao i prag za plaćanje niže, odnosno više stope poreza na dohodak. Kako se ukida prirez, i dio umirovljenika plaćat će porez na dohodak po višoj stopi.

Prema podacima Hrvatskog mirovinskog osiguranja u rujnu je u Hrvatskoj bilo 1.224.909 umirovljenika, a njihova prosječna neto mirovina iznosila je 487,98 eura. Dakle, to je prosječna mirovina za sve umirovljenike koji su mirovinu stekli prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, Zakonu o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba, policijskih službenika i ovlaštenih službenih osoba (DVO), Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovim obitelji, kao i propisa kojim se reguliraju mirovine pripadnika HVO-a.

Zbog promjena u sustavu oporezivanja dohotka, prvenstveno rasta osobnog odbitka, od iduće godine za oko 850 tisuća umirovljenika mirovine ne bi bile oporezive.

Umirovljeničke udruge su tražile da se osobni odbitak umirovljenika podigne na 660, odnosno 665 eura, navodeći kako bi tada neoporezive bile mirovine za oko 900 tisuća umirovljenika te bi porez plaćali samo oni s tzv. povlaštenim mirovinama, piše Faktograf.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP