Prati nas

Mozaik

Važno pitanje

Tko sve može biti krizmani kum i može li biti mlađi od 18?

U nedavnoj odluci Sinode u Zagrebu, nova pravila postavljaju dobnu granicu od 18 godina za krizmane kumove. Ovo iznenađujuće pravilo, koje je privuklo pažnju vjernika, potiče različita pitanja o ulozi kumova u krizmi.

Objavljeno

|

Analizirajući "Drugu sinodu Zagrebačke nadbiskupije – Izjave i odluke," otkrivamo uvjete koje kum mora ispuniti, uključujući zrelost, pripadnost Katoličkoj Crkvi te primanje određenih sakramenata.
ilustracija: S. Bura/mj

U životu katolika krizma zauzima posebno mjesto baš kao što je posebna i uloga tog ritualnog dokazivanja vjere. No mnogi se vjernici pitaju tko sve može biti krizmani kum ili kuma te zašto odjednom vrijede neka nova pravila?

Tako se i jedna čitateljica katoličkog tjednika Glasa Koncila požalila da joj je na župnom roditeljskom sastanku rečeno da od ove godine kumovi krizmanicima ne mogu biti mlađi od 18 godina jer je tako odredila Sinoda u Zagrebu. “Iznenadila nas je ta odluka jer nigdje o tome nismo čitali. Je li to istina? Ako jest, zašto je donesena ta odluka?” pita čitateljica.

“Dokument ‘Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije – Izjave i odluke’ dostupan je na internetu u cijelosti od 2022. godine, a počeo je vrijediti na Božić, 25. prosinca 2022. Podijeljen je u više poglavlja, a u paragrafu 6 broja 68 govori se o krizmi i piše: ‘Posebna se pozornost danas treba posvetiti drevnoj praksi Crkve da krizmanike pri samome primanju sakramenta potvrde prate kumovi. Uloga se kuma ne smije izgubiti niti smije biti opterećujući element u pripremi i slavlju spomenutoga sakramenta”, navodi Glas Koncila.

“Zadaća je kuma pomagati krizmaniku, pa treba ‘pomno paziti da onaj tko preuzima službu kuma bude duhovno prikladan’ da tu zadaću ispunjava uz neke uvjete. A među uvjetima se nabrajaju: da je dovoljno zreo za preuzimanje kumstva, da pripada Katoličkoj Crkvi i da je primio sakramente krštenja, potvrde i euharistije. Isto tako, kum na krizmi ne može biti netko tko je samo civilno vjenčan, nego mora biti i crkveno vjenčan, a kum ne može biti ni netko tko je rastavljen i ponovno civilno vjenčan ili živi u izvanbračnoj zajednici.”

“Osim što se prethodno navodi da kum mora biti dovoljno zreo, u tom se paragrafu na kraju navodi: ‘Ne priliči da službu kuma na krizmi preuzme netko od krizmanika istoga naraštaja’, što može upućivati i na to da bi kum trebao biti punoljetan. Premda tako formuliran odgovor u dokumentu koji smo naveli nismo pronašli, logičnim nam se čini župnikov zaključak da bi se za kuma na krizmi morale birati ‘dovoljno zrele’ osobe, dakle ne mlađi od 18 godina”, stoji u odgovoru.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.