Prati nas

Vijesti

Zabrinuti zastupnik

‘Umirovljenici će imati psihičke posljedice zbog nerealnih zahtjeva i puntanja’

Donedavni saborski zastupnik Hrvatske stranke umirovljenika, Silvano Hrelja, u Saboru je održao govor na temu sve glasnijih umirovljeničkih zahtjeva za 13. mirovinom, porastom mirovina i depenalizacijom ranijeg umirovljenja.

Objavljeno

|

Silvano Hrelja hvali Plenkovića.
Silvano Hrelja

Saborski zastupnik Hrelja smatra da se, kada je riječ o umirovljeničkim zahtjevima, radi o huškanju umirovljenika na vladajuće u predizbornoj godini, Kako kaže, brine da će sve to ostaviti posljedice na mentalno zdravlje umirovljenika. Nitko do sada nije učinio za umirovljenike kao Plenkovićeva vlada, obrazložio je Hrelja u govoru koji prenosimo u cijelosti.

U umirovljeničkim zahtjevima

“Umirovljenike se izluđuje nerealnim zahtjevima. Period pred seljačku bunu u narodu se zove ‘puntanje seljaka’. Ako dobro vidim ono što se danas događa u našem društvu, to je puntanje umirovljenika. Puntaju se umirovljenici bez svrhe i cilja. Širi se nezadovoljstvo u godini u kojoj su mirovinski rashodi porasli za 20 posto – 1,2 milijarde eura, u godini u kojoj je 680 tisuća umirovljenika ostvarilo povećanje svojih mirovina, pri čemu ne računam rekordno usklađivanje kumulativno više od 14 posto ove godine.”

O depenalizaciji i 13. mirovini

“Sipaju se iz rukava modeli, ideje, kalkulacije i prijedlozi; od onih koji bi u visoku politiku, do onih koji se kunu da ne bi, dok im netko ne ponudi. Umirovljenicima se tako čine medvjeđe usluge jer raspiruju želje i nade koje ovo društvo i pola proračuna ne bi mogli pokriti. 13. mirovina lijepo zvuči. 670 milijuna eura. Kako? Od kuda? Nema ih u rebalansu? Na to traže i depenalizaciju u 65. godini. Hajmo dati pljusku svima koji rade duže, učinimo ih budalama.”

O institutu minimalne mirovine

“Na to se traži minimalna mirovina u državi u kojoj se već prosječno više od 100 eura mjesečno alimentiraju korisnici najniže mirovine jer nemaju dovoljno uplaćenih doprinosa. Ni to nije dovoljno, nego treba uvesti institut minimalne mirovine i dodavati 200 eura mjesečno. Hajmo dati pljusku onima koji su platili puno doprinosa. I tako redom. Svaki tjedan prijedlog jedan. Koje društvo, koje gospodarstvo, koji proračun to može izdržati?”

O Sindikatu i Matici umirovljenika Hrvatske

“Ne plačem nad proračunom. Zagovaram malo realnosti u zahtjevima i puno pravičnosti. Uostalom, tko predlagateljima daje pravo da neinformirano i neodgovorno za vlastite interese predlažu ono što bi umanjilo prava drugih društvenih skupina? Još je čudnije da takvi prijedlozi i prijetnje prosvjedima dolaze od članica savjetodavnog tijela Vlade RH – Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe. Pa brate, ako si savjetnik, predloži promjene zakona, argumentiraj i kaži odakle će se pribaviti sredstva. Ako si protivnik, onda vičeš, pljuješ i prosvjeduješ, briga te što će na kraju od toga biti. Možeš biti ili jedno ili drugo, a ne jedno i drugo, jer si onda sigurno u jednoj od tih uloga neiskren.”

O psihičkoj krhkosti umirovljenika

“Pri svemu tome ne vodi se računa o tome koje psihičke posljedice te lažne nade i besmisleni prijedlozi ostavljaju na starije osobe. Hrvatski političari i zastupnici sve su izmjene mirovinskog i socijalnog zakonodavstva podržavali gotovo jednoglasno ove godine. Za umirovljenike se čini najviše moguće. Ne mogu apelirati na strpljenje umirovljenika, jer toliko vremena nemaju, ali mogu apelirati na mudrost. Bolje je promjena jednog članka zakona koji donosi novo ili veće pravo vidljivo svakog mjeseca, nego silni izljevi ljubavi od ljudi koji ni o čemu odlučuju i malo toga razumiju.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.