Prati nas

Vijesti

EU pomoć

Umirovljenici FBiH čekaju energetski dodatak, koliko će dobiti?

Zatvoren je Javni poziv za energetski paket pomoći Europske unije kućanstvima u Federaciji BiH. Pravo prijave imali su umirovljenici s najnižom i zajamčenom mirovinom, korisnici dječjeg doplatka i stalne novčane pomoći te samohrani roditelji.

Objavljeno

|

Standard penzionera u BiH. Najveći dio, oko 65 posto umirovljenika, živi u zoni socijalne potrebe – odnosno zoni siromaštva.
ilustracija: mj/mojevrijeme

Hladniji dani su pred nama. Potrebe socijalno ugroženih su sve veće, a planirane pomoći EU ograničene. Prema dostupnim podacima za energetski dodatak prijavilo se više od 422 tisuće građana u Federaciji BiH, javlja Federalna.ba.

“Ovisno o broju zahtjeva, umirovljenici će imati mogućnost dobiti do iznosa od 300 maraka (153 eura), a ostale 3 kategorije do iznosa od 600 maraka (306 eura). Ako bude puno veći broj prijavljenih od planiranog broja na temelju kojeg je rađena analiza, ta sredstva će biti smanjena. Ako bude manji broj prijavljenih na pozive, sredstva će biti veća”, pojasnio je Adnan Delić, ministar rada i socijalne politike FBiH.


“To je blaga injekcija da se popravi kućni budžet i popune rupe koje su nastale, ali neće imati pravog učinka. Pomoći će nekako za mjesec dana, ali dugoročno sigurno neće. Osim, ako EU ne prepozna potrebe sa novim aranžmanom”, smatra ekonomski analitičar Željko Rička.

Nakon evidentiranja podnositelja zahtjeva za potporu, Porezna uprava će provesti provjeru. Većina tražitelja pomoći su umirovljenici. Iako im je Vlada ove godine u dva navrata povećala mirovine za oko 20 posto, u vrijeme rastuće inflacije, to je bilo nedovoljno.

“Što se tiče iznosa pomoći, nikad dosta, pogotovo s ovim minimalnim mirovinama. Najniža mirovina je 538 maraka (275 eura), a prosjek 584 marke (298 eura). To govori da najveći dio, oko 65 posto umirovljenika, živi u zoni socijalne potrebe – odnosno zoni siromaštva”, kazao je Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruga umirovljenika FBiH.

Sarajevska općina Novi Grad s više od 12.500 prijava jedna je od najbrojnijih. Osim bivših korisnika socijalne pomoći, puno je onih koji ne zadovoljavaju kriterije. A mnogo je onih koji ne znaju da na to imaju pravo.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP