Prati nas

Vijesti

Optimizam

Umirovljenici zajedno: Vlada je poslušala naš prijedlog, diže iznos za mirovine

Ako se uz navedenih 1,1 milijardu eura pridoda još par stotina proračunskih milijuna eura, što sasvim sigurno ne može biti nikakva ozbiljna zapreka u proračunu, onda bi se gorući problem siromaštva za više od 700 tisuća umirovljenika konačno počeo ozbiljno rješavati, misle u ovoj umirovljeničkoj koaliciji.

Objavljeno

|

Što je obećano umirovljenicima?
Milivoj Špika (scr: HRT)

“Prateći predstavljanje proračuna na sjednici Vlade RH sa velikim zadovoljstvom smo popratili podatak da se iznos za mirovine iduće godine namjerava povećati za 1,1 milijardu eura, što je uz posljednje usklađenje sveukupno više od 1,5 milijardi eura”, priopćila je koalicija umirovljeničkih stranaka Umirovljenici zajedno.

Kažu, taj je iznos vrlo blizu onome što su i sami predložili kao rješenje problema umirovljeničkog siromaštva. Iako, Vlada nije navela kako će raspodjeli novac, koalicija je uvjerena da će to biti po njihovom modelu, budući da od dosadašnjih predlagatelja mirovinskih reformi nije bio, kažu, ni blizu, navedene sume.

“Preostaje jedino logično objašnjenje da je Vlada, po svemu sudeći, proučila prijedlog Platforme Umirovljenici zajedno i odlučila ga kroz navedeni iznos implementirati u proračun za 2024. godinu”, stoji u priopćenju.

Umirovljenici zajedno predlažu novi izračun mirovina na bazi 75-80 posto neto plaće u posljednjih ili najboljih 10 godina uz ukidanje penalizacije sa navršenih 65 godina života i AVM-om od 18,5 eura (s usklađenjem), što za puni radni staž od 41 godine daje najmanju mirovinu od 750 eura.

Uvjereni su da se siromaštvo umirovljenika ne može rješavati kroz povremene isplate božićnice, uskrsnice, 13. mirovine, pakete pomoći, ili četverogodišnjim postupnim povećanjem mirovina, stoji u priopćenju koje potpisuju Milivoj Špika i Lazar Grujić ispred koalicije Stranke umirovljenika, Bloka umirovljenici zajedno i Demokratske stranke umirovljenikka.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.