Prati nas

Mozaik

Vjera i kuhinja

Badnjak pada u nedjelju pa se post premješta, jedna stvar je još važnija

Hrvati, i vjernici i nevjernici, uglavnom na Badnjak poste. Manje iz vjerskih, više iz tradicijskih razloga. No ove je godine Badnjak pao u nedjelju, a nedjeljom se ne posti pa su mnogi zbunjeni. No ima i važnijih stvari od badnjeg jelovnika, poručuju svećena lica.

Objavljeno

|

Kad se posti ako badnjak pada u nedjelju?
ilustracija: S. Bura/mj

“Treba li postiti na Badnjak i treba li ići na redovitu svetu misu obzirom na to da je Badnji dan u nedjelju?” Pitanje je to koje su si postavili brojni vjernici, a na njega su odgovor dali splitski karmelićani.

“U nedjelju, 24. prosinca je četvrta nedjelja došašća i Badnji dan. Dužni smo poći na redovitu nedjeljnu svetu Misu, i na Božićnu misu. Iako crkva izričito ne obvezuje da se za Badnjak posti i nemrsi, jer znamo da su zapovijedani dani posta u Crkvi samo Pepelnica i Veliki petak. Ipak među većinom vjernika ostao je običaj da se za Božić posti”, objavili su.

“Tako ove god. umjesto posta i nemrsa na Badnjak, može se postiti u subotu uoči četvrte nedjelje došašća, a u nedjelju kao spomen na Kristovo uskrsnuće kršćani žive u radosti, bez posta i pokore, susret s Gospodinom u misnom slavlju i pripremaju se za skorašnji Kristov dolazak u rođenju”, zaključuju.

Post i nemrs, u čemu se razlikuju?

Kako pak treba izgledati post, za RTL je objasnio fra David Sedlar, župnik i gvardijan Župe sv. Antuna Padovanskog u Bjelovaru. “Za post nije toliko bitno što ćemo jesti, koliko je bitno količinski, jer pravilo posta je to da se čovjek jednom u danu do sita najede, a ostalo uzima male obroke – ako baš mora. On obvezuje sve katolike od 18. do 60. godine i radi se u pokorničke dane. To je većinom petkom i u korizmi, odnosno na Veliki petak i Pepelnicu kada je svaki vjernik dužan postiti”, rekao je.

O nemrsu fra Sedlar kaže: “Preporučuje se da ne budu mesnati proizvodi, odnosno životinjski proizvodi, osim ribe. Riba se može jesti za nemrs pa je tako najbolje uvijek pojesti ili nju, jaja, sir i slično. Crkva preporuča svaki petak u godini raditi nemrs kao spomen na Isusovu muku i ona obvezuje vjernike od 14. godine pa nadalje.”

I ne zaboravite najvažniju stvar!

Sedlar, ipak, katolicima poručuje da se koncentriraju na druge manifestacije vjere. “Prvenstveno ne treba gledati na vanjštinu i toliko se mučiti s time hoćemo li postiti i nemrs raditi na Badnjak jer pada na nedjelju, nego da se više bavimo dobrim djelima koje činimo i kakvi smo jedni prema drugima. Trebamo više gledati na naše ponašanje, na dobra djela koje činimo, koliko molimo jedni za druge i ne samo sad za vrijeme božićnih blagdana, nego da tijekom cijele godine budemo dobri, ne ulazimo u svađe i da to bude naš način života. Jer Božić bi se trebao živjeti svaki dan“, zaključio je fra David Sedlar.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.