Prati nas

Vijesti

Reforme

Bejaković: Postrožiti uvjete za mirovinu i suziti mirovinska prava

Ekonomski analitičar Predrag Bejaković predlaže niz nepopularnih mjera; od strožih uvjeta za umirovljenje do točnije penalizacije prijevremenog umirovljenja na temelju usklađivanja zakonske i stvarne dobi umirovljenja.

Objavljeno

|

Dr. sc. Predrag Bejaković, nezavisni ekonomski analitičar, diskutira o mirovinskoj reformi i održivosti mirovinskog sustava. Ističe potrebu za postrožavanjem uvjeta za mirovinu, izjednačavanjem dobi odlaska u mirovinu, usklađivanjem zakonske i stvarne dobi umirovljenja te nužnošću daljnje reforme. Preporučuje penalizaciju prijevremenog umirovljenja i potiče dobrovoljno mirovinsko osiguranje kao ključne elemente dugoročne financijske stabilnosti. Bejaković naglašava odgovornost građana prema vlastitoj budućnosti i potrebu za realnim očekivanjima od javnog mirovinskog sustava.
Predrag Bejaković (screenshot: N1)

Nezavisni ekonomski analitičar dr. sc. Predrag Bejaković komentirao je mirovinsku reformu i održivost mirovinskog sustava. Kaže, trebalo bi postrožiti uvjete za odlazak u mirovinu jer je to jedini način da mirovinski sustav ostane dugoročno financijski stabilan.

“Zatim, nužno je postrožiti i/ili dosljedno provoditi propise o invalidnosti, dakle da se omogući, ako ne smanjivanje, bar zadržavanje broja invalidskih umirovljenika. Već je dosad dosta napravljeno u izjednačavanju dobi za odlazak u mirovinu muškaraca i žena. U daljnjim aktivnostima sigurno će trebati dosljedno poštovati (i možda ipak ubrzati) provedbu odluke o podizanju zakonske dobi za odlazak u mirovinu na 67 godina”, kazao je Bejaković za Glas Slavonije.

“Presudno je uskladiti zakonsku i stvarnu dob umirovljenja. To sigurno nije ugodno i građani se tome protive, ali to je zapravo jedini način da bi se sačuvao mirovinski sustav. To se može napraviti ili aktuarski točnom penalizacijom prijevremenog umirovljenja ili odgovarajućim povećanjem mirovina za duži ostanak u svijetu rada, kako je i napravljeno nedavnim zakonskim promjenama”, navodi.

Uz to, Bejaković naglašava potrebu daljnje reforme mirovinskog sustava. “Prije svega sužavanjem mirovinskih prava, ali potrebne su reforme na tržištu rada i gospodarstva općenito. U Hrvatskoj, ni u velikoj većini zemalja u svijetu, ne postoji dovoljno mehanizama koje potiču osiguranike na duži rad. Treba razmotriti zadržavanje radnosposobnih osoba u prvom stupu koje bi još uvijek mogle ostati u svijetu rada.”

“Potrebno je sustavno razvijati i poticati dobrovoljno mirovinsko osiguranje. Građani se trebaju na vrijeme u što većoj mjeri pobrinuti za vlastitu materijalnu sigurnost u svojoj starosti. Najvažnije je da radno sposobnom stanovništvu mora biti jasno kako se u većoj mjeri sami moraju brinuti za vlastitu starost i da poslije ne mogu i ne smiju više nekog drugog optuživati što nisu dovoljno uštedjeli dok su radili.”

“Građani ne smiju imati nerealnih očekivanja od javnog mirovinskog osiguranja i države općenito. Trebaju biti ozbiljni i odgovorni prema sebi i svojim bližnjima, a to neposredno mogu pokazati pravovremenim mirovinskim osiguranjem i štednjom. Stoga je važno ugraditi pozitivne poticaje koje će osiguranici sigurno prepoznati i iskoristiti”, kazao je Bejaković za Glas Slavonije.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.