Prati nas

Vijesti

Socijalni transferi

Detaljan vodič: Tko će dobiti vladinu božićnicu i u kojem roku?

Božićnicu nije moguće ovršiti, a ne ulazi ni u prihodovni cenzus za ostvarivanje prava na besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje.

Objavljeno

|

Kada će biti isplaćena božićnica umirovljenicima?
ilustracija: S. Bura/mj

Vlada Republike Hrvatske u četvrtak 21. prosinca 2023. donijela je odluku o takozvanoj božićnici, a koja će biti isplaćena kao i dosadašnja jednokratna novčana primanja (JNP) korisnicima mirovine.

Obrazloženje je isto kao i kod isplate zadnjeg energetskog dodatka: JNP se isplaćuje radi ublažavanja posljedica rasta troškova života, radi ublažavanja utjecaja povećanih troškova života na standard, a u skladu s gospodarskim mogućnostima. U nastavku donosimo detalje koje je objavio Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

Koliko će iznositi božićnica?

Iznos jednokratnog novčanog primanja (JNP) određuje se prema iznosu ukupnog mirovinskog primanja zatečenim korisnicima kojima ukupno mirovinsko primanje za rujan 2023. ne prelazi iznos od 840,00 eura.

  • korisnicima koji imaju do 300,00 eura isplatit će se JNP u iznosu od 160,00 eura
  • od 300,01 do 435,00 eura u iznosu od 120,00 eura
  • od 435,01 do 570,00 eura u iznosu od 80,00 eura
  • od 570,01 do 700,00 eura u iznosu od 60,00 eura te
  • od 700,01 do 840,00 eura u iznosu od 50,00 eura.

Što je to ukupno mirovinsko primanje?

U ukupno mirovinsko primanje uračunava se iznos mirovine iz obveznog mirovinskog osiguranja, iznos dokupljene mirovine čija je isplata preuzeta prema Zakonu o nastavku isplate dokupljenih mirovina i drugi dodatci koji se isplaćuju uz mirovinu, osim naknade zbog tjelesnog oštećenja i doplatka za pomoć i njegu.

Kada će Mirovinsko isplatiti božićnicu?

Korisnicima mirovine ostvarene u RH u obveznom mirovinskom osiguranju koji imaju prebivalište u RH, a koji su zatečeni u isplati mirovine za mjesec rujan 2023., ako im ukupno mjesečno mirovinsko primanje isplaćeno u Republici Hrvatskoj za mjesec rujan 2023. ne prelazi iznos od 840,00 eura
isplata će se obaviti do kraja prosinca 2023.

Što je s umirovljenicima koji primaju dio mirovine iz inozemstva?

Korisnicima mirovine kojima se uz mirovinu ostvarenu u RH isplaćuje i mirovina iz država s kojima RH ima sklopljen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju ili koje primjenjuju uredbe Europske unije o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti, i kojima ukupno mirovinsko primanje ostvareno u Republici Hrvatskoj i u inozemstvu ne prelazi iznos od 840,00 eura, a već su dostavili dokaz o neto iznosu inozemne mirovine za mjesec rujan 2023. godine, isplata će se obaviti do kraja prosinca 2023.

Kada će božićnicu dobiti oni koji primaju samo mirovinu iz inozemstva?

Korisnicima mirovine kojima se mirovina isplaćuje samo iz država s kojima RH ima sklopljen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju ili država koje primjenjuju uredbe Europske unije o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti na transakcijski račun u poslovnoj banci u Republici Hrvatskoj, a već su dostavili dokaz o ukupnom mirovinskom primanju iz inozemstva isplaćenom za mjesec rujan 2023. na transakcijski račun korisnika otvoren u banci u Republici Hrvatskoj, koje ne prelazi iznos od 840,00 eura isplata će se obaviti do kraja prosinca 2023.

Kada će božićnicu dobiti oni koji rade uz mirovinu?

Korisnicima mirovine koji su zaposleni, odnosno obavljaju djelatnost na temelju koje postoji obveza osiguranja i kojima zbroj ukupnog prihoda ostvarenog po osnovi zaposlenja odnosno obavljanja djelatnosti i mirovine za mjesec rujan 2023. godine ne prelazi iznos od 840,00 eura
isplata će se obaviti do kraja prosinca 2023.

Što je s novim umirovljenicima?

Pravo na isplatu JNP-a prema navedenoj tabeli pripada i novim korisnicima, i to:

  • Korisnicima mirovine ostvarene u RH u obveznom mirovinskom osiguranju i koji imaju prebivalište u RH, koji su pravo na mirovinu i isplatu mirovine ostvarili ili će ostvariti do 31. prosinca 2023. te su zatečeni u isplati za mjesec prosinac 2023. najkasnije na dan 15. veljače 2024., ako im svota mirovine isplaćena za prosinac 2023. ne prelazi iznos od 840,00 eura. Isplata za ove korisnike će se obaviti najkasnije u ožujku 2024.
  • Korisnicima mirovine kojima se uz mirovinu ostvarenu u RH isplaćuje i mirovina iz država s kojima RH ima sklopljen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju ili koje primjenjuju uredbe Europske unije o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti, a koji su pravo na mirovinu i isplatu mirovine ostvarili ili će ostvariti do 31. prosinca 2023. te su zatečeni u isplati za mjesec prosinac 2023., najkasnije na dan 15. veljače 2024., ako im svota mirovine isplaćena za mjesec prosinac 2023. ne prelazi iznos od 840,00 eura. Ovi korisnici trebaju do 29. veljače 2024. dostaviti dokaz o neto iznosu mirovine koju je isplatio inozemni nositelj osiguranja za prosinac 2023. Isplata će se obaviti najkasnije u ožujku 2024.
  • Korisnicima mirovine kojima se mirovina isplaćuje samo iz država s kojima RH ima sklopljen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju ili država koje primjenjuju uredbe Europske unije o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti na transakcijski račun u poslovnoj banci u Republici Hrvatskoj, a koji su pravo na mirovinu i isplatu mirovine ostvarili ili će ostvariti do 31. prosinca 2023. te su zatečeni u isplati za mjesec prosinac 2023., najkasnije na dan 15. veljače 2024., ako im svota mirovine isplaćena za mjesec prosinac 2023. ne prelazi iznos od 840,00 eura, pod uvjetom da u Republici Hrvatskoj imaju prebivalište u neprekidnom trajanju od najmanje tri mjeseca neposredno prije donošenja ove Odluke Vlade RH. Ovi korisnici trebaju do 29. veljače 2024. dostaviti dokaz o netoiznosu mirovine za prosinac 2023., isplaćene na transakcijski račun korisnika otvoren u banci u Republici Hrvatskoj. Isplata će se obaviti najkasnije u ožujku 2024.
  • Korisnicima mirovine koji su zaposleni, odnosno obavljaju djelatnost na temelju koje postoji obveza osiguranja, koji su pravo na mirovinu i isplatu mirovine ostvarili ili će ostvariti do 31. prosinca 2023. te su zatečeni u isplati za mjesec prosinac 2023., najkasnije na dan 15. veljače 2024. i kojima zbroj ukupnog prihoda ostvarenog po osnovi zaposlenja odnosno obavljanja djelatnosti i mirovine za mjesec prosinac 2023. godine ne prelazi iznos od 840,00 eura. Isplata će se obaviti najkasnije u ožujku 2024.

Tko treba podnijeti dokumentaciju?

Korisnici hrvatske mirovine kojima se isplaćuje i mirovina iz inozemstva, korisnici samo inozemne mirovine te korisnici hrvatske mirovine koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu, kojima ukupno mjesečno mirovinsko primanje ne prelazi iznos od 840,00 eura, a koji će mirovinu ostvariti do 31. prosinca 2023. obvezni su Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje do 29. veljače 2024. dostaviti dokaz o netoiznosu mirovine za mjesec prosinac 2023. ili izjavu da ne primaju inozemnu mirovinu putem online obrasca ili popunjavanjem Tiskanice za dostavu podataka o visini inozemne mirovine, koja će biti dostupna na WEB-stranici HZMO-a.

Može li se božićnica ovršiti?

JNP izuzeto je od ovrhe, a u skladu s člankom 8. stavkom 2. točki 7. Zakona o porezu na dohodak ne smatra se dohotkom te ne podliježe oporezivanju.

Mogu li zbog božićnice izgubiti besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje?

JNP isplaćeno korisnicima mirovine neće se uračunavati u prihodovni cenzus za oslobođenje od plaćanja premije dopunskog zdravstvenog osiguranja.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.