Prati nas

Zdravlje

Treba vremena

Lijekovi i bilje: Kako se liječi dobroćudno povećanje prostate

Kada higijensko – dijetetske mjere ne daju zadovoljavajuće rezultate u terapiju se uključuju lijekovi. Primarno se koriste dvije skupine lijekova, a mnogi posežu i za biljnim pripravcima.

Objavljeno

|

Koje su funkcije prostate u muškom tijelu i kako sudjeluje u procesu reprodukcije? Što je benigna hiperplazija prostate (BHP) i koji su simptomi povezani s ovim stanjem? Kako se liječi benigna hiperplazija prostate, uključujući terapiju lijekovima i korištenje biljnih preparata poput sabal palme i vrbovice?
Ilustracija: mj/wikimedia/mv

Prostata je muška spolna žlijezda oblika i veličine kestena pa ju nazivamo i kestenjača. Smještena je neposredno ispod mokraćnog mjehura te okružuje početni dio mokraćne cijevi kojom se urin iz mjehura izbacuje van tijela. Ima brojne funkcije u organizmu.

Najvažnija je funkcija da sudjeluje u funkciji reprodukcije tako da stvara i izlučuje bjelkasti, blago lužnati sekret koji čini dio ejakulata. Bogat je brojnim aktivnim tvarima koje štite i prehranjuju spermije te im omogućavaju preživljavanje od trenutka ejakulacije do oplodnje, piše za Narodni zdravstveni list magistra farmacije Milena Gemić.

Jedna je od važnijih funkcija prostate i da sudjeluje u funkciji mokrenja. Naime, mišićno tkivo prostate, koje se nalazi oko mokraćne cijevi, svojim blagim kontrakcijama kontrolira izlazni mlaz mokraće te tako doprinosi urednoj funkciji mokrenja.

Što je to dobroćudno povećanje prostate?

Benigna hiperplazija prostate (BHP) dobroćudni je, prekomjerni rast stanica prostate i to najčešće upravo u onom dijelu prostate koji je najbliži mokraćnoj cijevi. Kako prostata raste i stišće mokraćnu cijev razvijaju se brojne tegobe s mokrenjem.

U prilog tome da se radi o prirodnom procesu starenja prostate govore podaci da se uvećana prostata može pronaći u oko 50 posto muškaraca starijih od 50 te u čak 90 posto muškaraca starijih od 90 godina. Ne govorimo o bolesti sve dok povećana prostata ne počne toliko stiskati mokraćnu cijev da izaziva tegobe s mokrenjem.

Simptomi uvećanja prostate

Simptomi uključuju čekanje na početak mokrenja, naprezanje pri mokrenju, tanak i/ili isprekidan mlaz mokraće, učestalo mokrenje danju, noćno mokrenje, neodgodivu potrebu za mokrenjem, neodgodivu potrebu za mokrenjem s inkontinencijom, osjećaj nepotpuna pražnjenja mjehura te kapanje mokraće na kraju mokrenja.

Smetnje koje BHP izaziva mogu biti minimalne, do onih koje mogu biti jako izražene te značajno narušiti kvalitetu života, ali i zdravlje muškarca. Kako tegobe s mokrenjem mogu uzrokovati i druge bolesti prostate kao što su upala i karcinom prostate, ali i druge bolesti nevezane za prostatu, svakako treba napraviti pregled urologa kako bi se pravovremeno dijagnosticirao i liječio uzrok tegoba.

Liječenje benigne hiperplazije prostate

Cilj je liječenja benigne hiperplazije prostate olakšati simptome i poboljšati kvalitetu života bolesnika kao i spriječiti razvoj komplikacija. Provodi se po sljedećem redoslijedu: aktivno praćenje, liječenje lijekovima i kirurško liječenje.

Aktivno praćenje preporuča se u početnim stadijima bolesti. Sastoji se od educiranja pacijenata o njihovoj bolesti, promjene načina života te kontrole jednom godišnje. Preporuke za promjene u načinu života odnose se na smanjenje tjelesne težine, povećani unos povrća u prehrani te povećanje tjelesne aktivnosti.

Preporučuje se i izbjegavanja dužeg boravka u hladnom i vlažnom, smanjenje unosa tekućine u određeno vrijeme te ograničenje unosa kofeina i alkohola radi smanjenja učestalosti mokrenja. Preporučaju se i različite tehnike kao stiskanje penisa, vježbe disanja i vježbe usmjeravanja misli od potrebe za mokrenjem kako bi se povećao razmak između mokrenja.

Kada navedene higijensko – dijetetske mjere ne daju zadovoljavajuće rezultate u terapiju se uključuju lijekovi.

Lijekovi kod BHP-a

Primarno se koriste α1-adrenergički blokatori i inhibitori 5α-reduktaze, prvi relativno brzo dovode do olakšanja izmokravanja, a drugi dugotrajno smanjuju veličinu prostate. Dostupne su i njihove kombinacije.

Alfa blokatori, blokirajući alfa-receptore koji se nalaze na vratu mokraćnog mjehura i početnom dijelu mokraćne cijevi, opuštaju mišiće vrata mjehura i olakšavaju mokrenje. Brzo dovode do ublažavanja tegoba s mokrenjem, učinak se očekuje kroz 2-3 tjedna po početku primjene. Ne utječu na veličinu prostate.

Inhibitori 5-alfa-reduktaze snižavaju razinu dihidrotestosterona u prostati, hormona koji ima veliku ulogu u njezinom rastu, i time smanjuju veličinu povećane prostate. Početak djelovanja očekuje se 4-8 tjedna nakon početka uzimanja, a terapija se provodi najmanje 6 mjeseci koliko je ponekad i potrebno da bi došlo do značajnijeg poboljšanja.

Biljke kod BHP-a

Brojne biljke koristimo za ublažavanju tegoba s mokrenjem povezanih s benignim povećanjem prostate: zelen vrbovice, plod sabal palme, kora afričke šljive, korijen koprive, sjemenke bundeve i dr. Iskustvena praksa pokazuje da su najpopularnije sabal palma i vrbovica.

Sabal palma (Serenoa repens)

Sabal palma je niska grmolika vrsta palme. Samonikla je u jugoistočnom dijelu SAD i na Floridi. Plodovi su ovalne koštunice bogate masnim uljima. Beru se zreli i koriste za proizvodnju ljekovitih pripravaka. Ekstrakti ploda bogati su brojnim aktivnim tvarima, a kako pokazuju antiproliferativni, antiandrogeni, protuupalni i antiedematozni učinak u području prostate koriste se za olakšavanje i liječenje tegoba benigne hiperplazije prostate.

Važno je napomenuti da je do ublažavanja prvih tegoba potrebno 4-6 tjedana kontinuirane primjene. Samo trajanje primjene nije vremenski ograničeno, dapače najčešća je pogreška prestanak uzimanja biljne terapije nakon par tjedana, odnosno nakon početnog poboljšanja. Terapija je dugotrajna, kroz više mjeseci pa i godina.

Vrbovica (Epilobium angustifolium i Epilobium parviflorum)

Vrbovica je višegodišnja zeljasta biljka nježnih ružičastih cvjetova. Naziv je dobila prema obliku lista koji je sličan listu vrbe. Samonikla je u mnogim dijelovima svijeta, uključujući Europu. Popularizirala ju je austrijska travarka Maria Treben u svojoj knjizi “Zdravlje iz Božje ljekarne”.

Pripisuje joj se antioksidativni i protuupalni učinak. Koristiti se kod benigne hiperplazije prostate za ublažavanje simptoma donjeg urinarnog trakta kao što su otežano mokrenje ili česta potreba za mokrenjem. Trajanje liječenja nije vremenski ograničeno, preporuka je da se uzima kroz duže vrijeme. Dostupna je u obliku čaja, tinkture i kapsula.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.