Prati nas

Mozaik

Ljubav i novac

Na lutriji je dobila milijune, ali je izgubila puno više: ‘Više ne razgovaramo!’

Gillian Bayford je prije desetak godina osvojila vrtoglavih 190 milijuna funti, no novac joj nije donio sreću.

Objavljeno

|

Gillian Bayford, dobitnica 190 mil. funti na EuroMillionsu 2012., doživjela neočekivane posljedice. Unatoč darivanju obitelji, veze su se raspale. Dugovi su otplaćeni, ali odnosi su pukli. Financijska pomoć nije spasila od gubitka komunikacije s rodbinom. Bayford ističe da je novac izazvao pohlepu, a rastala se i od supruga. Stručnjaci upozoravaju na kompleksnosti obiteljskih odnosa nakon velikih dobitaka.
ilustracija: S. Bura/mj

Kad je Gillian Bayford zajedno s tadašnjim suprugom na lutriji EuroMillions u kolovozu 2012. godine osvojila skoro 190 milijuna funti, ni slutila nije da će iznos koji joj je promijenio život imati neočekivane posljedice: uništiti neke od najvažnijih veza u njezinu životu.

Bayford je za The Sun rekla da je članovima svoje obitelji dala otprilike 20 milijuna funti, ali je u međuvremenu s njima prestala komunicirati, pa čak nije pozvana niti na bratovo vjenčanje. “Zaboravilio su odakle potječu”, rekla je o svojoj obitelji.

Bayford, koja živi u Škotskoj, rekla je da je ubrzo nakon osvajanja novca počela otplaćivati dugove koje je nagomilala rodbina. Tako je otplatila dug u iznosu od 887.079 dolara koji su njezin otac, koji je umro 2021. godine, i brat dugovali zbog propalih poslovnih pothvata. Potom je nastavila financijski uzdržavati svoju obitelj i kupila stan u Škotskoj za svoje roditelje, koji su prije toga živjeli u kamp-prikolici.

Devet mjeseci nakon što je primila novčanu nagradu, roditelji su je prisilili da bratu dâ oko 800.000 funti za pokretanje posla. No brat je ubrzo nakon toga prestao razgovarati s njom, pa čak i organizirao vjenčanje na koje ona nije bila pozvana. Unatoč tome što je svojoj obitelji ponudila financijsku pomoć, Bayford je rekla da su se odnosi dramatično pogoršali te s mnogima od njih uopće više ne razgovara.

U intervjuu za Mirror 2016. godine, majka Gillian Bayford, Brenda McCulloch, rekla je da je tužna jer je izgubila kontakt sa svojom kćeri i unucima. Rekla je da, iako je njezina kći bila “nevjerojatno velikodušna”, ipak im nije dala toliko novca koliko je rekla da jest.

Bayford o svojoj majci i bratu pak kaže: “Trljaju ljudima na nos koliko imaju novca, što mislim da je ružno. Novac je trebao sve učiniti sretnima. Ali učinio ih je zahtjevnima i pohlepnima.”

No nisu se pokvarili samo odnosi s majkom i bratom. Bayford se rastala od supruga 15 mjeseci nakon velikog dobitka na lutriji. Njezin bivši, Adrian Bayford, rekao je za The Daily Mail 2013. da je dobitak na lutriji bio “stresan”, a stres zbog upravljanja nevjerojatnim dobitkom značio je da provode malo vremena zajedno.

Emily Irwin, koja radi za Wells Fargo i savjetuje dobitnike na lutriji kako da troše svoj novac, kaže da dobitak velikih svota novca često može zakomplicirati obiteljsku dinamiku. Dodala je da bi pobjednici trebali razmisliti o angažiranju stručnjaka za odnose u obitelji koji će im pomoći u teškim razgovorima s članovima obitelji.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.