Prati nas

Vijesti

Ho, ho, ho!

Objavljen je iznos božićnice za umirovljenike, Plenković najavio i rok isplate

Umirovljenici su prema visini mirovine podijeljeni u pet razreda pri čemu će svaki razred primiti određeni iznos jednokratnog novčanog dodatka.

Objavljeno

|

Tko sve može dobiti nacionalnu mirovinu?
foto: Eduardo Soares/Unsplash

Vlada RH na redovnoj je sjednici donijela odluku o još jednom paketu pomoći koji će se isplatiti umirovljenicima, sedmom po redu. Ovoga puta, cenzus je podignut pa će božićnicu dobiti svi oni čija mirovina ne prelazi 840 eura, što znači da će biti obuhvaćeno 830.000 umirovljenika.

Obuhvaćeni su i umirovljenici koji primaju mirovinu ili dio mirovine iz inozemstva, kao i umirovljenici koji rade uz mirovinu, priopćio je ministar mirovinskog sustava Marin Piletić.

Visina jednokratnog novčanog primanja će, kao i u slučaju dosadašnjih energetskih i inflacijskih dodataka, ovisiti o visini mirovine, a za ovu svrhu osigurano je više od 70 milijuna eura iz proračuna RH. Umirovljenici su prema visini mirovine podijeljeni u pet kategorija.

Umirovljenici koji imaju mirovinu do 300 eura, primit će 160 eura božićnice. Umirovljenicima koji primaju od 300,01 eura do 435 eura, primit će 120 eura božićnice. Božićnica od 80 eura će sjesti na račun onima koji primaju mirovinu od 435,01 eura do 570 eura. Umirovljenici koji se nalaze u mirovinskom razredu od 570,01 eura do 700 eura, primit će 60 eura božićnice. Oni kojima stiže mirovina od 700,01 eura do 840 eura, dobit će svega 50 eura božićnice ili jednokratnog novčanog primanja.

Premijer Andrej Plenković je kazao kako je riječ ukupno o 79 milijuna eura koje je Vlada osigurala uštedama. Dan ranije je objavio da će odmah po odluci, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) ići s isplatama, što znači da bi novac na račune građana teoretski mogao biti pušten do kraja ove godine.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.