Prati nas

Vijesti

Socijalni transferi

Objavljeno je kada sjeda Vladina božićnica na račune umirovljenika

Visina jednokratnog novčanog primanja će, kao i u slučaju dosadašnjih energetskih i inflacijskih dodataka, ovisiti o visini mirovine, a za ovu svrhu osigurano je više od 70 milijuna eura iz proračuna RH.

Objavljeno

|

Koliko iznosi usklađivanje mirovina?
ilustracija: S. Bura/mj

Član saborskog Odbora za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo, Silvano Hrelja, potvrdio je da je očekivao isplatu još jednog paketa pomoći umirovljenicima. Kaže, pravilo je kod svih jednokratnih novčanih pomoći – indeksiraj, povećavaj, zaokruži i povećaj obuhvat umirovljenika.

Božićnica će, kaže Hrelja koji je član vladajuće većine, biti isplaćena između Božića i Nove godine. “Hvala Bogu da ima proračunskih viškova, drago mi je da je Vlada odlučila taj višak preusmjeriti prema umirovljenicima”, rekao je Hrelja za javnu televiziju.

Petrović: Nismo zadovoljni jednokratnim potporama

Predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske, Jasna A. Petrović, pak kaže da umirovljenici nisu zadovoljni jednokratnim potporama i da žele da se niske mirovine napokon povećaju. Dodala je da je božićnica trebala biti zakonski riješena te da su je trebali dobiti svi umirovljenici.

I državni tajnik Ivan Vidiš rekao je kako umirovljenici isplatu potpore mogu očekivati idući tjedan. “Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje potrudit će se isplatiti što prije”, dodao je. Kaže, osobe koje primaju inozemnu mirovinu također ulaze u novi paket pomoći jer je obuhvat proširen. Njima će božićnica malo kasniti zbog operativnih zahtjeva.

Koliko će umirovljenici dobiti?

Visina jednokratnog novčanog primanja će, kao i u slučaju dosadašnjih energetskih i inflacijskih dodataka, ovisiti o visini mirovine, a za ovu svrhu osigurano je više od 70 milijuna eura iz proračuna RH. Umirovljenici su prema visini mirovine podijeljeni u pet kategorija.

Umirovljenici koji imaju mirovinu do 300 eura, primit će 160 eura božićnice. Umirovljenicima koji primaju od 300,01 eura do 435 eura, primit će 120 eura božićnice. Božićnica od 80 eura će sjesti na račun onima koji primaju mirovinu od 435,01 eura do 570 eura. Umirovljenici koji se nalaze u mirovinskom razredu od 570,01 eura do 700 eura, primit će 60 eura božićnice. Oni kojima stiže mirovina od 700,01 eura do 840 eura, dobit će svega 50 eura božićnice ili jednokratnog novčanog primanja.

Premijer Andrej Plenković je kazao kako je riječ ukupno o 79 milijuna eura koje je Vlada osigurala uštedama. Do kraja godine bi trebala biti obavljena isplata za sve korisnike mirovina iz jesenskog paketa mjera zajedno s korisnicima mirovina ostvarenih u Hrvatskoj i isplaćenih u rujnu, ostalima najkasnije u ožujku 2024, stoji u službenoj objavi Vlade RH.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.