Prati nas

Vijesti

Izbori 2024

Piletić napao Grbina: Kao Grinch je, samo straši umirovljenike

Piletić tvrdi da su izmjene zakona usmjerene prema jačanju adekvatnosti mirovina i održivosti sustava. Kontrirajući Grbinu tvrdi da mirovine u mandatu SDP-ove vlade nisu rasle.

Objavljeno

|

Peđa Grbin, predsjednik SDP-a, prikazan je u kostimu Grincha na pozadini blagdanskog ugođaja. Marin Piletić ga kritizira zbog pokušaja strašenja umirovljenika, nazivajući njegove tvrdnje o mirovinskim fondovima neutemeljenima. Piletić ističe uspjehe Vlade u poboljšanju mirovinskog sustava.
ilustracija: S. Bura/mj

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić komentirao je najavu SDP-a da će podnijeti zahtjev za ocjenom ustavnosti zakona koji, kako Peđa Grbin tvrdi, “obvezuje mirovinske fondove da ulažu 5 posto neto imovine u alternativni investicijski fond.”

“Dan prije isplate 7. paketa pomoći starijim građanima posrnuli predsjednik SDP-a na sve moguće načine pokušava relativizirati i umanjiti ono što je ova Vlada RH učinila za umirovljenike. Koristi blagdansko vrijeme kako bi ih plašio i strašio poput Grincha. Nema nikakve osnove za njegove tvrdnje da će kapitalizirana štednja umirovljenika nestati”, kazao je Piletić.

“Samo u 2023. godini naša je Vlada povećala najniže i obiteljske mirovine, osigurala isplatu dijela obiteljske uz osobnu mirovinu, ukinula krizni porez od 10 posto na mirovine veće od 3.500 kn, ukinula dodatnih 3 posto doprinosa za zdravstveno osiguranje i povećala nacionalnu naknadu za starije. I ti iskoraci očito smetaju Grbinu jer su bili nezamislivi u SDP-ovu mandatu!” nastavio je ministar.

“Suprotno od svega što Grbin podmeće izmjene zakona o kapitaliziranoj štednji imaju samo dva cilja, a to su povećati adekvatnost mirovina u Hrvatskoj i ujedno imati održivi mirovinski sustav”, umiruje umirovljenike Piletić.

“Znate li za koliko su u posljednjoj godini i pol mandata SDP-ove vladavine povećane mirovine? Za točno 0 kuna. Nula! A u mandatu naše Vlade prosječna sveukupna mirovina narasla je za više od 190 eura te ona danas iznosi gotovo 550 eura”, pohvalio se predizborno ministar mirovinskog sustava.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.