Prati nas

Vijesti

Izbori 2024

Plenković: 12 mjeseci staža po djetetu za majke koje idu u mirovinu

Premijer je istaknuo kako će 2023. godina zauvijek ostati upisana u povijesti kao godina u kojoj je Hrvatska, kao jedina zemlja po tom modelu, ušla istovremeno u eurozonu i u Schengen.

Objavljeno

|

Jesu li rasle mirovine za vrijeme Plenkovićeve vlade?
Andrej Plenković (screenshot: Andrej Plenković, MEP/Youtube)

“Danas je važan dan za naše umirovljenike, koji imaju mirovinu do 840 eura”, istaknuo je na redovnoj sjednici Vlade RH premijer Andrej Plenković (HDZ).

Naime, danas je počela isplata jednokratnog novčanog primanja radi ublažavanja posljedica rasta troškova života korisnicima mirovine, a od od 1. siječnja povećava se nacionalna mirovina te su olakšani uvjeti za ostvarivanje tog prava.

Plenković se osvrnuo na crne oporbene prognoze, vezano uz mirovinsku reformu. “Izmjenama čak četiri zakona o drugom i trećem mirovinskom stupu cilj je jačanje kako bi se osigurale veće mirovine budućim umirovljenicima, a ne kako ih neupućeni predstavnici oporbe straše neistinama da će im se mirovine oduzeti”, kazao je.

‘Uvest ćemo 12 mjeseci staža majkama koje idu u mirovinu, nastavit ćemo poticati zapošljavanje mladih na određeno vrijeme i nastojati rješavati stambenu priuštivost za mlade obitelji’, dodao je. Ulažu se velika sredstva u izgradnju vrtića i škola, a zalagat ćemo se i za daljnji povratak naših iseljenika’.

Premijer je istaknuo kako će 2023. godina zauvijek ostati upisana u povijesti kao godina u kojoj je Hrvatska, kao jedina zemlja po tom modelu, ušla istovremeno u eurozonu i u Schengen. “Što se tiče 2023.,nazvali smo je godinom isporuke, prvi put smo uvršteni među 38 naprednih gospodarstava, postali smo 18. turistička destinacija na svijetu”, rekao je te dodao da je Hrvatska 11 kvartala za redom bilježila pozitivan rast BDP-a. 

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.