Prati nas

Vijesti

Sretna nova!

Plenković: U 2024. ćemo osigurati nastavak rasta mirovina

Nakon što je Hrvatska desetljećima bila gospodarstvo s tržištem u nastajanju, službeno je postala 38. država na svijetu koja je uvrštena među napredna gospodarstva, kaže Plenković.

Objavljeno

|

Plenković obećao veće mirovine.
Andrej Plenković (screenshot: HDZ/Youtube)

Premijer Andrej Plenković  uputio je čestitku povodom nove 2024. godine u kojoj poručuje da će Vlada osigurati nastavak snažnog gospodarskog rasta, plaća, mirovina i socijalnih naknada, kao i realizirati brojne infrastrukturne projekte kojima povezuje Hrvatsku.

“Drage Hrvatice i Hrvati u domovini i inozemstvu, dragi sugrađani, kao i proteklih godina, i u godini koja se završava, naša se zemlja suočavala s brojnim izazovima, u prvom redu s poremećajima na globalnom tržištu energije. U tim okolnostima, poduzeli smo sve kako bismo kao društvo, svi zajedno, prošli kroz krizu što bezbolnije, i da svakome osiguramo što bolji socijalni i gospodarski položaj”, stoji u čestitki.

Premijer pritom podsjeća na poteze koje Vlada učinila u tu svrhu – ograničenje cijene struje, plina i goriva te osnovnih namirnica, smanjenje inflacije i poticanje brzog oporavka i rasta. Zahvaljujući poduzetim mjerama, prosječna plaća porasla je ove godine 14 posto, dvostruko više od inflacije, što je zaštitilo kupovnu moć kućanstava.

Također podsjeća da je Hrvatska uoči desete obljetnice članstva u EU postala dio Schengenskog prostora, europodručja i Europskog stabilizacijskog mehanizma. Nakon što je Hrvatska desetljećima bila gospodarstvo s tržištem u nastajanju, službeno je postala 38. država na svijetu koja je uvrštena među napredna gospodarstva, kaže.

“Zaštitili smo radnike i njihovo pravo na obiteljski odmor reguliranjem rada nedjeljom i osigurali da svi učenici u osnovnim školama imaju besplatan školski obrok. Donijet ćemo i prvi Zakon o hrvatskom jeziku, što je doprinos njegovanju našeg nacionalnog identiteta i kulture”, najavio je Plenković.

“U godini pred nama osigurat ćemo nastavak snažnog gospodarskog rasta, plaća, mirovina i socijalnih naknada. Minimalnu plaću 1. siječnja podižemo za 20 posto, a u našem je mandatu udvostručena, s 414 na 840 eura bruto, čime pomažemo onima s najnižim plaćama.”

“Novim zakonima značajno će se povećati naknade za osobe s invaliditetom. Pored toga, udvostručujemo broj djece i obitelji koje će imati pravo na dječji doplatak, a majke će za svako dijete dobiti 12 mjeseci radnog staža”, najavljuje premijer.

“Udvostručena su ulaganja u Hrvatsku vojsku, a na proljeće će stići prvih šest višenamjenskih borbenih aviona Rafale, što će znatno podići sigurnost i osnažiti međunarodni položaj Hrvatske. Osigurali smo sredstva i ubrzali sve procedure koje se odnose na obnovu od potresa u Zagrebu i na Banovini, kako bi svi koji su pretrpjeli štetu mogli što prije normalno živjeti u novim, obnovljenim i odsad sigurnijim domovima”, dodao je.

Prioriteti Vlade bit će ulaganje u obrazovanje, digitalizaciju, dekarbonizaciju i zelenu tranziciju, te demografsku revitalizaciju. Štitit će hrvatske nacionalne interese daljnjim jačanjem hrvatskog utjecaja u EU i graditi zajedništvo domovinske i iseljene Hrvatske.

“Poduzimamo reforme kako bi Hrvatska napredovala prema članstvu u Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj, koja okuplja najrazvijenije države svijeta”, poručuje Plenković u novogodišnjoj čestitki.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.