Prati nas

Vijesti

Izbori 2024

Plenković: Za mog mandata mirovine su rasle 192 eura

Među brojnim važnim temama, premijer se osvrnuo na temeljna pitanja, a to su pitanje zaposlenosti i pitanje plaća.

Objavljeno

|

Zašto pada vrijednost mirovine u Hrvatskoj?
Premijer Plenković i obožavateljice u Karlovcu (screenshot: HRT)

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predsjedao je danas u Virovitici sastankom Vlade sa županima te predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina. Nabrajajući uspjehe svoje garniture, Plenković se pohvalio rastom plaća i mirovina.

Stopa zaposlenosti, naglasio je, u mandatu ove Vlade podignuta je sa 63 na 71 posto, dok je stopa nezaposlenosti smanjena s 10 na 5 posto – od početnih 6 zaposlenih na jednog nezaposlenog, sada ih je zaposlenih 16 na jednog nezaposlenog. “Trenutno u Hrvatskoj radi više ljudi nego 1991. kada nas je bilo 900 tisuća više”, istaknuo je.

Prosječna neto plaća porasla je u proteklih sedam godina za 54 posto i iznosi 1.156 eura, što je 407 eura više u odnosu na 2016. godinu. Dok je minimalna plaća u istom razdoblju porasla za čak 103 posto odnosno s 414 na 840 eura.

Što se tiče mirovina, premijer je naveo da je prosjek ukupnih mirovina za listopad bio 549 eura, što znači da su mirovine u ovom periodu prosječno povećane za 192 eura, dok su od 2012. do 2016. rasle za samo osam eura.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.