Prati nas

Vijesti

Demografska mjera

Raste majčinski dodatak: Tko će ga dobiti?

Uvođenje majčinskog dodatka učinilo je strašnu nepravdu starijim umirovljenicama jer ovo se pravo ne priznaje svim majkama, nego samo onima koje su u mirovinu otišle u 2019. godini i kasnije.

Objavljeno

|

Kako dobiti majčinski dodatak?
ilustracija: S. Bura/mj

Premijer Andrej Plenković (HDZ) je najavio da će Vlada uskoro predstaviti Strategiju demografske revitalizacije do 2033. koja u fokus stavlja poticajno okruženje za obitelji i mlade te uravnoteženu mobilnost stanovništva.

“Kroz populacijsku, poreznu, stambenu i socijalnu politiku jačamo obitelj kao nukleus hrvatskog društva. U proteklih sedam godina utrostručili smo roditeljsku naknadu, s 353 na 995 eura, a cilj nam je doseći visinu pune plaće. Novi Zakon o doplatku za djecu povećava broj obitelji koje primaju doplatak sa 126 na 271 tisuću, a broj djece s 247 na 511 tisuća”, kazao je.

Osim toga, Plenković je najavio i novi model majčinskog dodatka. “Omogućit ćemo majkama koje idu u mirovinu da dobiju 12 mjeseci radnog staža po djetetu u odnosu na današnjih šest. Smatramo da je praksa onih zemalja koji imaju takvu odredbu u zakonu znatno doprinijela demografskoj revitalizaciji”, kazao je premijer na konferenciji o demografskim promjenama u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Podsjetimo, majčinski dodatak se smatra najvećom diskriminacijom i nepravdom, kada je o umirovljenicama riječ, budući da se priznaje samo majkama koje su se umirovile 1. siječnja 2019. godine i kasnije. Naime, njima se priznaje šest mjeseci po djetetu, dok majke koje su se umirovile samo dan ranije – za Vladu RH kao i da nisu majke.

Hoće li se novi majčinski dodatak priznati samo budućim umirovljenicima, tek ćemo vidjeti. Ostvari li se najcrnje predviđanje, imat ćemo tri kategorije majki-umirovljenica; one koje će dobiti godinu dodanog staža po djetetu, one koje su ostvarile šest mjeseci po djetetu i one nevidljive i gurnute u zapećak koje nisu i neće dobiti ništa.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.